Tržište

CB BiH bez znanja UO traži zemljište za gradnju zgrade

CB BiH bez znanja UO traži zemljište za gradnju zgrade
Foto: Nedzad Uglješa | CB BiH bez znanja UO traži zemljište za gradnju zgrade

SARAJEVO - Centralna banka BiH raspisala je pismo namjere, bez odluke Upravnog odbora, odnosno poziv za prikupljanje informacija i istraživanje tržišta u vezi sa kupovinom parcele za izgradnju sjedišta Centralne banke BiH u Sarajevu, i nisu željeli otkriti za koje lokacije su pristigle ponude i u kojoj vrijednosti.

Na konkretno postavljena pitanja, koliko je stiglo ponuda, za koje lokacije i koja je njihova vrijednost, u Centralnoj banci BiH su nam rekli da se radi o neobaveznom prikupljanju informacija u svrhu istraživanja tržišta, a na osnovu kojih će se sprovesti "dalje planske aktivnosti".

"Nije u pitanju nikakav formalni postupak prikupljanja ponuda, i cijena nije bila obavezujući element zainteresovanih vlasnika potencijalnih zemljišta, koje će biti predmet daljih analiza. O daljim konkretnim koracima će, naravno, odlučivati Upravno vijeće, kao i o svim investicijama Centralne banke do sada", rekli su nam u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

Ono što je zanimljivo jeste da je Centralna banka BiH još 2019. godine kupila zemljište od opštine Centar Sarajevo u parku "Hastahana" i to za 4,7 miliona KM, međutim, kako stvari sada stoje, na tom prostoru neće se graditi zgrada. Iz tog razloga, a kako tvrde u Centralnoj banci, pokrenuli su upravni spor protiv opštine Centar, ali i tužba za raskid ugovora i nadoknadu štete, čija je vrijednost oko 15 miliona maraka.

Izvor "Nezavisnih" kaže da je rijetko ko u Centralnoj banci BiH bio upoznat sa namjerom da se traže "te nezvanične ponude" za zemljište, i da pojedinci opravdano sumnjaju da se sve radi u tajnosti i da postoje neki skriveni planovi.

"Upravni odbor nije odlučivao o tome, niti je obaviješten da se traži zemljište za izgradnju zgrade Centralne banke BiH, a radi se o milionskom poslu. Sve se radi u v.d. mandatu i uprave i guvernera, i to je još jedan od problema", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Kada je riječ o objektima Centralne banke BiH, osim sjedišta, problema oko "Hastahane" i posljednjeg javnog poziva, Centralna banka BiH na sudu je i zbog objekta ove banke na Palama, o čemu su "Nezavisne" još ranije pisale.

Podsjećanja radi, firma "Građenje", nakon sprovedenog postupka javne nabavke iz septembra 2018. godine za kupovinu poslovnog prostora za smještaj Filijale CB BiH u Palama, odabrana je kao najpovoljniji ponuđač. Nakon toga, na adresu firme "Građenje" 12. oktobra su dostavljeni i obavještenje i odluka CB BIH da je ova firma najpovoljniji ponuđač, nakon čega, a shodno odlukama i zahtjevima CB BiH, počinje i opremanje poslovnog prostora, koji je završen u zahtijevanom roku do 31. decembra 2018. godine.

Poslije toga, nakon što je poslovni prostor izgrađen i opremljen, dolazi do "preokreta" i interna revizija CB BiH daje primjedbe na ugovor, i to jer se nabavke građevine i opremanje ne mogu vršiti kroz jednu nabavku. Poslije toga, CB BiH i "Građenje" 23. maja 2019. godine potpisuju zapisnik sa zajedničkom izjavom s ciljem da se postupak nabavke obnovi s formalnom izmjenom strukture sadržaja prema zahtjevu revizije.

Potom CB BiH raspisuje javni poziv na kojem se firma "Građenje" pojavljuje kao jedini ponuđač, ali CB BiH odbija njenu ponudu kao neprihvatljivu. Ovaj posao je trenutno pred sudom.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije