Tržište

CNN: EU nije magično rješenje za hrvatsku privredu

CNN: EU nije magično rješenje za hrvatsku privredu
CNN: EU nije magično rješenje za hrvatsku privredu

ZAGREB- Ulaskom Hrvatske u EU 1. jula ove godine, Brisel će u svoje “krilo” prihvatiti zemlju teško pogođenu recesijom, čiji je kreditni rejting u kategoriji "smeća" i koja je na udaru optužbi za endemsku korupciju, objavio je Si-En-En (CNN) na svojoj internet stranici.

U autorskom tekstu Olivera Džoja iznijeto je i mišljenje da se Hrvatskoj, koja je će 1. jula postati 28. članica Unije, doneklo posrećilo da uđe u EU zahvaljujući Njemačkoj i Austriji, prenio je zagrebački "Jutarnji list".

Džoj, naime, navodi tvrdnju stručnjaka za politiku jugoistočne Evrope s Londonske škole ekonomije Džejmsa Ker-Lindseja koji smatra da se Hrvatskoj donekle "posrećilo" i da svoje skoro članstvo u EU treba na prvom mjestu da zahvali prijateljima.

"Oduvijek postoji osjećaj da Hrvatska ima snažne zagovornike u Njemačkoj i Austriji, koje oduvijek imaju vrlo čvrste stavove u pogledu hrvatskog članstva (u EU)", izjavio je Ker-Lindsej.

Ker-Lindsej je rekao kako vjeruje da neke zemlje članice EU "ne žele vidjeti" neke probleme koje ima Hrvatska jer im je važnija politička simbolika koje proširenje EU predstavlja u zemljama zapadnog Balkana.

Kao jedan od izazova koji stoje pred Hrvatskom, autor navodi privredno stanje za koje kaže da je vrlo teško nakon što ta zemlja upala u recesiju poslije finansijskog sloma 2008. i navodi procjene o padu BDP-a za 1,9 odsto 2012.

Takođe, on napominje kako je nezaposlenost dostigla visokih 17,3 odsto, što je najviše poslije Grčke i Španije.

Hrvatska se, objašnjava autor, jako oslanja na prihode od turizma i državnih brodogradilišta, koja će, u skladu sa pristupnim sporazumom biti "ili privatizovana ili će propasti".

"EU neće biti magično rješenje za hrvatsku privredu", smatra Ker-Lindsejev kolega s Vil Bartlet koji Hrvatsku poredi s Grčkom.

"Vrlo je (Hrvatska) slična Grčkoj jer joj je privreda zavisna od evra. No za razliku od Grčke, (Hrvatska) nema pristup sredstvima za izvlačenje iz krize, već je ponajprije prepuštena samoj sebi", kazao je Bartlet.

U članku se spominje smanjenje kreditnog rejtinga Hrvatske, borba protiv korupcije unutar koje se upravo "pročišćava politička klasa", pri čemu je bivši premijer Ivo Sanader osuđen na 10 godina zatvora zbog primanja mita.

Navodi se i ocjena Transparensi Internešnela koji je u svom Indeksu percepcije korupcije Hrvatsku smjestio lošije od Ruande, Jordana i Kube, iako bolje od Italije.

Kristof Bender, politički stručnjak iz Inicijative za evropsku stabilnost iskazao je uvjerenje da je Hrvatska na putu do EU-a ostvarila upečatljiv napredak.

"Ne smenmo zaboraviti kako je loše (u Hrvatskoj) bilo 1990-ih godina, kad su tamo vladali najmračniji trenuci rata, okupiranosti, masovna ubistva, etničko čišćenje, autokratska vladavina…”, rekao je Bender za CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije