Tržište

Centralna banka BiH unaprijedila statistiku direktnih stranih investicija

Centralna banka BiH unaprijedila statistiku direktnih stranih investicija
Foto: Ilustracija | Centralna banka BiH unaprijedila statistiku direktnih stranih investicija

SARAJEVO - Centralna banka BiH unaprijedila je statistiku direktnih stranih investicija, čime je, kroz novi tabelarni prikaz, korisnicima na raspolaganju istovremeni uvid u iznose investicija po zemljama i područjima djelatnosti.

Na osnovu takvog prikaza moguće je analizirati strukturu investicija za svaku od zemalja iz koje dolaze strane direktne investicije, kao i geografsko porijeklo investicija za svako od područja djelatnosti, saopšteno je iz Centralne banke.

"Na ovaj način se obogaćuje raspoloživa statistička podloga za predstavljanje i analiziranje potencijala za ulaganje u BiH. Statistika stanja direktnih stranih investicija kompilirana na ovaj način raspoloživa je za period od 2014. do 2017. godine, a može se naći na statističkom portalu veb-stranice ove banke", navodi se u saopštenju.

Analiza investiranja iz tri zemlje s najvećim iznosom ulaganja u BiH na kraju 2017. godine ukazuje na sljedeće - u investicijama iz Austrije, najveće učešće od 60,4 odsto odnosi se na finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, 25,7 odsto na prerađivačku industriju, a 5,4 odsto na oblast poslovanje nekretninama.

Iz Hrvatske, kao drugog najvećeg investitora u BiH, investicije u oblast finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja su 46,4 odsto, u prerađivačku industriju 19,6 odsto, a u oblast trgovine 15,4 odsto.

Investicije iz Srbije su dominanatne u oblasti informacija i komunikacija - 70 odsto od ukupnih ulaganja, 11,3 odsto u trgovinu, a 7,4 odsto u prerađivačku industriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije