Tržište

Cijena duvana približiće se cijeni cigareta

Cijena duvana približiće se cijeni cigareta
Cijena duvana približiće se cijeni cigareta

BANJALUKA - Cijena duvana za motanje i pušenje biće od početka avgusta približna najjeftinijoj paklici cigareta, s obzirom da se, prema izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, ovaj fiskalitet na duvan utvrđuje u visini od najmanje 80 odsto minimalne akcize na cigarete, rečeno je Srni u Upravi za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Trenutno se akciza u jednom kilogramu duvana kreće između 25 i 26 KM, zavisno od vrste duvana, a novim izmjenama Zakona o akcizama od početka avgusta iznosiće 78 KM po kilogramu.

Cigare i cigarilosi do sada nisu bili akcizni proizvodi, ali izmjenama i dopunama Zakona o akcizama ove duvanske prerađevine postaju akcizni proizvodi i na njih se obračunava proporcionalna akciza u visini od 42 odsto maloprodajne cijene.

S obzirom na to da akciza ulazi u osnovicu za obračun poreza na dodatu vrijednost, i iznos obračunatog PDV-a biće nešto veći od dosadašnjeg iznosa.

U Upravi navode da se nove maloprodajne cijene cigara, cigarilosa i duvana za motanje i pušenje počinju primjenjivati od 1. avgusta i da moraju biti istaknute na vidnom mjestu svakog maloprodajnog objekta, s obzirom na to da će se na starim zalihama duvana i dalje nalaziti stare akcizne markice, sve dok ne budu odštampane nove.

Uprava za indirektno oporezivanje poziva sve velike proizvođače i distributere duvanskih prerađevina, koji inače dostavljaju kalkulacije novih maloprodajnih cijena, da za duvan, cigare i cigarilose dostave nove maloprodajne cijene kako bi znali koliko će ovi proizvodi koštati od početka avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije