Tržište

Pratite nas na Google news

Cijena goriva i plate oborili profit "Rajanera"

Cijena goriva i plate oborili profit "Rajanera"
Foto: Ilustracija | Cijena goriva i plate oborili profit "Rajanera"
Srna

DABLIN - Irska niskotarifna aviokompanija "Rajaner" saopštila je da joj je profit u prvom kvartalu umanjen za više od petine usljed visokih troškova za gorivo i zarade pilota.

Proft poslije plaćanja poreza umanjen je za 22 odsto, na 309,2 miliona evra u tri mjeseca do juna u poređenju sa istim periodom prošle godine.

"Rajaner" je ove sedmice suočen sa štrajkovima pojedinih pilota i članova kabinske posade uprkos naporima kompanije u prethodnim mjesecima da poveća plate i poboljša uslove rada, prenio je AFP.

Kompanija je objavila da su troškovi za plaćanje zaposlenih povećani za 43 odsto, prvenstveno zbog povećanja plata pilota za 20 odsto, devet odsto više sati leta i opšteg povećanja plata za tri odsto za neletačko osoblje.

Avioprevoznik sa sjedištem u Dablinu navodi da su cijene nafte "značajno porasle sa 50 dolara za barel u ovo doba prošle godine na skoro 80 dolara za barel".

Dio pilota iz Irske održaće sutra treći jednodnevni štrajk, zbog čega je otkazano 16 letova. Za srijedu i četvrtak, 25. i 26. jul, otkazano je 600 letova u Evropi zbog štrajka zaposlenih u Španiji, Portugaliji i Belgiji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije