Tržište

Cijena hljeba u Hrvatskoj mogla bi da dostigne nezapamćenu cifru

Cijena hljeba u Hrvatskoj mogla bi da dostigne nezapamćenu cifru
Foto: Unsplash/Bas Peperzak | Cijena hljeba u Hrvatskoj mogla bi da dostigne nezapamćenu cifru

ZAGREB - Zbog rasta cijene pšenice, običan, bijeli hljeb bi u Hrvatskoj mogao da dostigne nezapamćenu cijenu od čak 15 kuna (oko dva evra) za komad, potvrdila je zagrebačkom Jutarnjem listu direktorka Žitozajednice Nada Barišić.

Barišić kaže da je pekarska industrija poprilično zabrinuta jer je cijena pšenice na rekordnom nivo, a mijenja se toliko brzo da se ugovori s dobavljačima potpisuju na rok od maksimalno mjesec dana jer niko ne može i ne želi da garantuje da se cijene neće mijenjati.

"Kako se može primijetiti, kilogram brašna u trgovinama sad je već deset kuna, što najbolje svjedoči o stanju na tržištu. Cijene pekarskih proizvoda u Hrvatskoj generalno neprestano rastu od 2020. godine, a iako je većina analitičara ranije predviđala da će se situacija dosad stabilizovati, to se nije dogodilo i mi vidimo da tržište divlja, kao posljedica rasta cijena energenata i goriva, od kojih zavisi poljoprivreda", rekla je Barišić.

Za razliku od Čeha koji pozivaju na ograničenje izvoza pšenice, Barišić kaže da takve akcije u Hrvatskoj nisu potrebne jer je pšenica jedna od rijetkih namirnica koju Hrvatska ima u dovoljnim količinama za svoje potrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije