Tržište

Cijene gasa u EU dovele do rizika od zatvaranja kompanija

Cijene gasa u EU dovele do rizika od zatvaranja kompanija
Foto: Ilustracija/Arhiva | Cijene gasa u EU dovele do rizika od zatvaranja kompanija

​BRISEL - Nagli porast cijena gasa u EU izlaže kompanije u članicama bloka riziku da budu zatvorene, izjavila je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je rekla da ruska kompanija "Gasprom" poštuje dugoročne ugovore sa EU, ali da nije odgovorila na veću potražnju, kao što je to činila u prethodnim godinama.

"Stoga se Evropa danas previše oslanja na gas", istakla je Fon der Lajenova.

Fon der Lajenova je naglasila da trenutne cijene gasa dovode do većih troškova za struju širom EU.

Ona je dodala da domaćinstva teško mogu da plaćaju račune, a da postoji rizik od zatvaranja kompanija.

Predsjednik Komisije pozvala je na dvostruko ubrzanje prelaska na čistu energiju, kao što su solarna ili energija vjetra, koje se mogu lokalno proizvesti i biti dosta jeftinije od uvoznog fosilnog goriva.

Cijena fjučersa za novembar u Holandiji porasla je na 1.155 dolara na 1.000 metara kubnih, odnosno 96 dolara po megavat satu za domaćinstva.

"Raša tudej" prenijela je da su cijene gasa u utorak, 19. oktobra, porasle za više od 20 odsto, te da Evropa nastavlja sa pokušajima da ispuni povećanu potražnju pred zimu, ali da skladišta gasa na kontinentu nisu puna.

U međuvremenu, ruski gasovod "Sjeverni tok dva", koji može da isporuči gas koji je potreban Evropi, nastavlja da se suočava sa birokratskim preprekama u Briselu.

Ruski "Gasprom" nije dodao nove kapacitete za tranzit gasa kroz Ukrajinu za novembar, koje je ponudio ukrajinski operater GTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije