Tržište

Cijene hrane u padu

Cijene hrane u padu
Foto: Ilustracija | Cijene hrane u padu

RIM - Cijene hrane u svijetu bile su u aprilu u padu treći mjesec zaredom zbog ekonomskog i logističkog uticaja pandemije virusa korona, saopšteno je danas iz Agencije UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

U saopštenju se navodi da je indeks FAO kojim se mjeri mjesečna promjena cijene potrošačke korpe sastavljene od ovsenih pahuljica, uljnog sjemena, mliječnih proizvoda, mesa i šećera bila u prosjeku 165,5 poena, što je manje za 3,4 odsto u odnosu na mart.

Indeks cijena za šećer pao je na najniži nivo u proteklih 13 godina, za 14,6 odsto u odnosu na mart pošto je pandemija virusa korona pogodila potražnju i uzrokovala pad cijena nafte na svjetskom tržištu. To je dovelo do smanjenja potreba za šećernom trskom iz koje se dobija etanol.

Indeks cijene biljnog ulja pao je za 5,2 odsto zbog smanjenja vrijednosti palminog, sojinog i ulja repice, dok je indeks mliječnih proizvoda manji za 3,6 odsto.

Indeks cijene mesa manji je za 2,7 odsto uz djelimičan oporavak zahtjeva za uvoz od Kine, dok je u padu iz ostalih zemalja.

FAO, takođe, ističe da su zemlje koje su veliki proizvođači hrane suočene sa smanjenom logističkom podrškom, što je dovelo do velikog pada prodaje.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije