Tržište

Cijene hrane u svijetu nastavljaju trend rasta

Cijene hrane u svijetu nastavljaju trend rasta
Foto: Peggycci/Pixabay | Cijene hrane u svijetu nastavljaju trend rasta

VAŠINGTON - Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu (FAO) i poljoprivredu objavila je da je indeks cijena hrane, koji prati međunarodne cijene potrošačke korpe, ustanovio da je u oktobru cijena osnovnih životnih potrepština porasla za tri odsto u odnosu na septembar.

Indeks cijena žitarica FAO porastao je u oktobru za 3,2 odsto u odnosu na prethodni mijesec, dok je cijena pšenice porasla za pet odsto usljed podbacivanja žetvi kod velikih izvoznika pšenice, među kojima su Kanada, Rusija i Sjedinjene Države.

FAO je takođe zabilježio da su međunarodne cijene drugih velikih žitarica porasle, prenio je Glas Amerike.

U međuvremenu, agencija UN je saopštila da je cijena biljnog ulja u oktobru dostigla "maksimum svih vremena" od 9,6 odsto, što predstavlja četvrti uzastopni mjesec povećanja cijena.

FAO je saopštio i da je rastuća cijena biljnog ulja "u velikoj mjeri potpomognuta stalnom zabrinutošću zbog smanjene proizvodnje u Maleziji zbog tekućeg nedostatka radne snage migranata".

Cijene mlječnih proizvoda porasle su za 2,5 odsto, dok su cijene mesa pojeftinile za 0,7 odsto, "što je treći mjesečni pad".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije