Tržište

Cijene nafte na najnižem nivou od decembra 2021.

Cijene nafte na najnižem nivou od decembra 2021.
Foto: Pixabay/Ilustracija | Cijene nafte na najnižem nivou od decembra 2021.

Cijene nafte su pale danas na najniži nivo od decembra 2021. zbog talasa nemira u Kini koji je pogodio apetit investitora prema rizčnoj imovini i pomutio izglede u vezi s potražnjom energije, pojačavši stres na ionako nestabilnom globalnom tržištu sirove nafte.

Međunarodno refernta nafta Brent pala je za 2,53 dolara ili za 3,03 posto na dnevnom nivou, na 81,10 dolara za barel, na trgovanju do 11: 37 časova po našem vremenu, prema podacima sa portala oilprice.com koji prati kretanje cijena u realnom vremenu.

Američka WTI nafta je potonula za 2,25 dolara ili za 2,95 procenata na 74,03 dolara po barelu.

U Kini su tokom vikenda izbili masovni protesti zbog strogih antikovid mjera širom zemlje, uključujući demonstracije u Pekingu i Šangaju, što je podstaklo rasprodaju na tržištu nafte na početku ove nedjelje, izvještava "Blumberg".

Novo povlačenje cijena nafte dolazi nakon višenedjeljnog pada izazvanog znacima privrednog usporavanja Kine i odluke Evropske unije o ograničenju cijene ruske sirove nafte, koja će, kako se čini, imati minimalan uticaj na trgovinu.

Špekulanti su značajno smanjili ulaganja u naftu, pri čemu su prošle nedjelje objavili šesto najveće smanjenje neto dugih pozicija za Brent naftu.

U narednim danima će na tržištu vjerovatno biti prisutna veća volatilnost cijena u iščekivanju sastanka grupe OPEK+ o sljedećem nivou proizvodnje.

Podaci sa kineske društvene mreže Baidu pokazuju da je saobraćaj u najvećim kineskim gradovima jutros naglo opao, pri čemu je u glavnom gradu Pekingu promet bio za 45 odsto manji nego prije godinu dana, dok je u Guangdžou bio manji za 35 odsto.

Procjenjuje se da bi kineska potražnja za naftom u ovom kvartalu mogla u prosjeku da iznosi 15,11 miliona barela dnevno, što je manje u odnosu na 15,82 miliona barela dnevno godinu dana ranije, prema amneričkoj analitičkoj kompaniji Kepler.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije