Tržište

Cijene nafte nastavljaju uspon

Cijene nafte nastavljaju uspon
Foto: Ilustracija | Cijene nafte nastavljaju uspon

Cijene nafte su danas nastavile uspon na krilima signala o poboljšanju tražnje i smanjenju zaliha u SAD, ali je njihov rast bio ograničen zbog zabrinutosti vezanih za projekcije ekonomskog uzrokovanog pandemijom korona virusa.

Sjevernomorska nafta "brent" za julsku isporuku ojačala je je za 23 centa ili 0,7 odsto na 34,88 dolara za barel na noćašnjem trgovanju u 3,47 časova po srednjoevropskom vremenu, prenosi Rojters.

Cena fjučersa američke WTI nafte za dostavu u julu porasla je za 14 centi ili za 0,4 procenta na 32,10 dolara za barel. Ugovaranje julskih isporuka zaključeno je u utorak na 31,96 dolara, što je porast od 1,0 odsto.

"Crno zlato" je na uzlaznoj putanji četvrtu nedjelju zaredom, pri čemu su se cijene ova dva tipa nafte, koji se uzimaju kao reference za formiranje cijena na ovom tržištu, u ponedjeljak popela iznad 30 dolara prvi put u više od mjesec dana.

Tome je doprinijelo masovno smanjenjem proizvodnje zemalja koje su veliki proizvođači, znaci o povećanju tražnje tražnje, kao i pad američkih zaliha.

Prema jučerašnjim podacima Američkog institute za naftu, zalihe u skladištima u toj zemlji smanjile su se za 4,8 miliona barela na 521,3 miliona barela u sedmici do 15. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije