Tržište

Cijene nafte ojačale za četiri odsto uprkos rastu američkih zaliha

Cijene nafte ojačale za četiri odsto uprkos rastu američkih zaliha
Foto: Ilustracija | Cijene nafte ojačale za 4 odsto uprkos rastu američkih zaliha
Tanjug

NJUJORK - Cijene nafte su ojačale danas za oko 4 odsto, nastavljajući uspon započet na prethodnoj sesiji, podstaknute oporavkom apetita za rizikom uprkos podacima o neočekivanom rastu zaliha u SAD.

Prema podacima američke Uprave za energetske informacije (EIA), zalihe sirove nafte u SAD su prošle nedjelje porasle prvi put od maja ove godine i to za 2,1 milion barela na 439,7 miliona barela, nasuprot predviđanjima analitičara da će opasti za 4,5 miliona barela, prenosi Rojters.

Uprkos podacima IEA o povećanju zaliha, koji su iznenadili tržišne aktere, fjučersi nafte Brent su porasli za 2,53 dolara ili 3,7 odsto, na 71,88 dolara po barelu na trgovanju do 10:48 časova po istočnoameričkom vremenu (14:48 h po srednjoevropskom vremenu).

Cijena fjučersa američke WTI nafte je skočila za 2,69 dolara ili 4 procenta, na 69,89 dolara za barel.

Do oporavka cijena "crnog zlata" dolazi nakon njihovog sunovrata od oko 7 procenata zabilježenog u ponedjeljak, poslije dogovora Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, grupe nazvane OPEK+, da povećaju isporuke za 400.000 barela dnevno, počev od avgusta do decembra.

Strah investitora da će porast slučajeva Delta soja korona virusa na glavnim tržištima poput SAD-a, Britanije i Japana, uticati na potražnju za gorivom, takođe je doprinjeo kolapsu cijena prvog trgovačkog dana u nedjelji.

Analitičari investicione banke JPMorgan su procijenili da će globalna potražnja u avgustu u proseku iznositi 99,6 miliona barela dnevno, što je za 5,4 miliona barela dnevno više u odnosu na april.

Dodali su međutim da za četvrto tromjesečje 2021. predviđaju skromno povećanje tražnje za oko 330 000 barela dnevno u odnosu na prosječan nivo u 2019. godinu, a usljed završetka ljetne sezone putovanja i nastupanja hladnijeg jesenjeg vremena na sjevernoj hemisferi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije