Tržište

Cijene nafte opet krenule u rikverc

Cijene nafte opet krenule u rikverc
Foto: pixabay.com | Cijene nafte opet krenule u rikverc

LONDON - Cijene nafte su ponovo krenule nizbrdo jer podaci američke naftne industrije ukazuju na veći rast zaliha u SAD od očekivanog, pri čemu naglo povećanje broja oboljelih od korona virusa u toj zemlji prijeti da dodatno podrije tražnju za gorivom.

Sjevernomorska nafta “brent” pala je za 60 centi ili 1,4 posto, na 43,72 dolara za barel na prijepodnevnom trgovanju u Londonu. Američka WTI nafta je oslabila za 70 centi ili 1,7 procenata, na 41,22 dolara po barelu, izvještava Rojters.

Američki institut za naftu (API), kao industijska grupa, izvijestio je danas da su zalihe sirove nafte u SAD prošle nedjelje uvećane za 7,5 miliona barela, što je suprotno očekivanjima da će pasti za 2,1 milion barela.

Uprava za energetske informacije SAD-a (EIA) treba kasnije tokom dana da objavi zvanične podatke o zalihama "crnog zlata" u zemlji.

Narastajuće tenzije između Sjedinjenih Država i Kine zbog pandemije korona virusa i dešavanja oko Hong Konga takođe vrše pritisak na cijene.

Kina je saopštila ranije danas da su joj SAD neočekivano i bez obrazloženja rekle da zatvori svoj konzulat u Hjustonu - što je Peking, kako je saopšteno, najoštrije osudio i zaprijetio mjerama odmazde.

Pored toga, ekonomski pokazatelji Japana, četvrtog najvećeg potrošača nafte u svijetu, takođe su uticali na kretanje cena "crnog zlata". Naime, fabrička aktivnosti u Japanu je zabilježila u julu 15. uzastopni mjesec pada, što nagovještava da će se zbog pandemije smanjenje ekonomske aktivnosti nastaviti i u trećem kvartalu.

Istovremeno, Rusija je najavila da planira da smanji utovar nafte u baltičkim lukama i crnomorskoj lci Novorosijsk u periodu od 1. do 10. avgusta za gotovo četvrtinu, u odnosu na odgovarajući period u julu, što bi u izvjesnoj mjeri moglo da pruži podršku cijenama, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije