Tržište

Cijene nafte porasle četvrtu sedmicu zaredom

Cijene nafte porasle četvrtu sedmicu zaredom
Foto: Ilustracija | Cijene nafte porasle četvrtu sedmicu zaredom

Nafta je na svjetskom tržištu poskupila i prošle sedmice, četvrtoga zaredom, pri čemu je na londonskom tržištu cijena barela dostigla najviši nivo u tri godine jer se očekuje da će potražnja i dalje jačati.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 1,5 posto, na 79.28 dolara, a u jednom je trenutku dostigla 80.75 dolara, najviši nivo u tri godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 2,5 posto, na 75.88 dolara.

Zašto cijene rastu?

Rast cijena posljedica je oporavka ekonomije od koronakrize i rasta potražnje za gorivima, ali i problema s proizvodnjom u pojedinim zemljama.

Američka banka Citigroup procjenjuje da će na tržištu u sljedećih šest mjeseci u prosjeku nedostajati 1,5 miliona barela dnevno, čak i ako se ponuda bude kontinuirano povećavala.

Pozornost je stoga okrenuta sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, koji bi u ponedjeljak trebali razgovarati o proizvodnoj politici.

Većina analitičara procjenjuje da će potvrditi odluku o povećanju proizvodnje u novmebru za 400 hiljada barela dnevno, a Tamas Varga iz PVM-a smatra da zbog očekivanog rasta potražnje dogovoreno povećanje neće biti dostatno da spriječi smanjenje zaliha do kraja godine.

Vodeći su proizvođači izloženi pritisku velikih potrošača, poput SAD-a i Indije, da proizvode više nafte kako bi cijene bile niže.

"Ako OPEC+ ostane pri planovima o povećanju proizvodnje u studenome za 400 hiljada barela dnevno, na tržištu će cijena barela uskoro dostići 90 dolara", kaže Edward Moya, analitičar u kompaniji OANDA, i dodaje da bi svako povećanje proizvodnje manje od 600 hiljada barela trebalo potaknuti rast cijena nafte.

Poskupio i prirodni plin

Podršku cijenama pruža i poskupljenje prirodnog plina na globalnoj razini jer je to potaknulo proizvođače struje da se okrenu drugim gorivima u zemljama poput Pakistana, Bangladeša i onima na Bliskom istoku.

Veći rast cijena spriječilo je, pak, jačanje dolara. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta, porastao je četiri sedmice zaredom i dosegnuo najvišu razinu u godinu dana, a jačanje zelene valute smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka ekonomije, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskog nivoa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije