Tržište

Cijene nafte rastu

Cijene nafte rastu
Foto: Flickr | Cijene nafte rastu

​Cijene nafte porasle su nakon što je savez Opec+ pristao smanjiti proizvodnju za 2 miliona barela dnevno, što je najveće smanjenje proizvodnje od početka pandemije korona virusa 2020., dok se takmiče za jačanje tržišta energije usred globalnog privrednog usporavanja.

Brent, referentna vrijednost za dvije trećine svjetske nafte, porastao je za 0.19 odsto na 93.55 dolara po barelu u četvrtak u 8.52 po vremenu UAE. West Texas Intermediate, mjerač koji prati američku sirovu naftu, trgovao se 0.18 odsto više na 87.92 dolara po barelu.

Nakon što su prošlog mjeseca zabilježile svoje najgore tromjesečje u dvije godine, cijene nafte su porasle više od 10 odsto u protekloj sedmici uoči prvog ličnog sastanka 23-člane supergrupe proizvođača sirove nafte u Beču od martu 2020. godine

Okupljanje je uglavnom podstaknuto medijskim izvještajima koji su signalizirali da je na stolu veliko smanjenje proizvodnje.

Opec+ je na sastanku rekao da je njegova odluka donesena u "svjetlu neizvjesnosti koja okružuje izglede za globalnu privredu i tržište nafte, te potrebe da se poboljšaju dugoročne smjernice za tržište nafte, te u skladu s uspješnim pristupom proaktivan i preventivan”.

(The National News)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije