Tržište

Cijene nafte skočile iznad 87 dolara na međunarodnim tržištima

Cijene nafte skočile iznad 87 dolara na međunarodnim tržištima
Foto: Tanjug/AP | Cijene nafte skočile iznad 87 dolara na međunarodnim tržištima
Tanjug

LONDON, VAŠINGTON - Cijene nafte skočile su danas na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara s obzirom da trgovci i dalje računaju na oporavak potražnje u Kini, a dodatni podsticaj bio im je i tek blagi rast zaliha u SAD.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podneva bila viša za 1,04 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovanja i iznosila je 87,16 dolara. Isto toliko poskupio je barel na američkom tržištu, gde se njime trgovalo po 81,19 dolara.

Trgovci su se i danas usredsredili na očekivanja o oporavku potražnje u Kini nakon ublažavanja strogih mjera protiv kovida, prenijele su agencije.

Podršku tržištima pružila su i kretanja u SAD, gde se pokazao upola slabiji rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici nego što se očekivalo, za samo nešto više od 500.000  barela.

Trgovci su zadovoljni i podacima o rastu američkog BDP-a u četvrtom prošlogodišnjem tromesečju za 2,9 posto, što je više od očekivanog. 

Rast je ipak znatno usporio na kraju godine, uz godišnju stopu rasta od jedan posto, gotovo upola nižu nego u prethodnom tromesečju, budući da su podignute kamatne stope zakočile potražnju.

Stručnjaci procjenjuju da će svjetska ekonomija ove godine porasti samo za dva posto, pokazuje anketa agencije Rojters, a rast bi mogao biti i slabiji. 

Njihove procjene u neskladu su s optimizmom na tržištima od početka godine, navodi Rojters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije