Tržište

Pratite nas na Google news

Cijene nafte stabilne, manja ponuda neutrališe pad tražnje

Cijene nafte stabilne, manja ponuda neutrališe pad tražnje
Foto: Ilustracija | Cijene nafte stabilne, manja ponuda neutrališe pad tražnje
Tanjug

Cijene nafte, koje su porasle u posljednje četiri nedjelje, danas su uglavnom stabilne jer smanjena ponuda neutrališe rastući skepticizam u pogledu oporavka potražnje.

Sjevernomorska nafta "brent" je ojačala za pet centi ili 0,14 posto, na 35,08 dolara za barel za 10.14 po srednjoevropskom vremenu, dok je američka WTI nafta zabilježila rast za 14 centi ili 0,42 procenta, na 33,39 dolara po barelu, izvještava Rojters.

U odnosu na početak ove godine, cijene oba tipa nafte su međutim niže za oko 45 procenata.

Sumnju među tržišnim akterima u pogledu oporavka tražnje raspirile su tenzije između Sjedinjenih Država i Kine, najvećih svjetskih potrošača "crnog zlata", zbog odluke Pekinga da uvede zakon o bezbjednosti u Hong Kongu.

Odnosi između Vašingtona i Pekinga su pogoršani od izbijanja epidemije virusa korona, a dvije zemlje su već ranije imale razmirice zbog višemjesečnih demontracija u Hong Kongu, ljudskih prava, trgovine i američke podrške Tajvanu, kojeg Kina ne priznaje i smatra dijelom svoje teritorije.

Oporavku cijena nafte doprinijele su manje isporuke Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika koji već skoro mjesec dana dobrovoljno smanjuju proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno.

Istovremeno, broj američkih bušotina, kao preliminarni indikator buduće proizvodnje, pao je za 21 na rekordni minimum od 318 bušotima u nedjelji do 22. maja, pokazuju podaci kompanije Bejker Hjuz.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije