Tržište

Cijene nafte stabilne, manja ponuda neutrališe pad tražnje

Cijene nafte stabilne, manja ponuda neutrališe pad tražnje
Foto: Ilustracija | Cijene nafte stabilne, manja ponuda neutrališe pad tražnje
Tanjug

Cijene nafte, koje su porasle u posljednje četiri nedjelje, danas su uglavnom stabilne jer smanjena ponuda neutrališe rastući skepticizam u pogledu oporavka potražnje.

Sjevernomorska nafta "brent" je ojačala za pet centi ili 0,14 posto, na 35,08 dolara za barel za 10.14 po srednjoevropskom vremenu, dok je američka WTI nafta zabilježila rast za 14 centi ili 0,42 procenta, na 33,39 dolara po barelu, izvještava Rojters.

U odnosu na početak ove godine, cijene oba tipa nafte su međutim niže za oko 45 procenata.

Sumnju među tržišnim akterima u pogledu oporavka tražnje raspirile su tenzije između Sjedinjenih Država i Kine, najvećih svjetskih potrošača "crnog zlata", zbog odluke Pekinga da uvede zakon o bezbjednosti u Hong Kongu.

Odnosi između Vašingtona i Pekinga su pogoršani od izbijanja epidemije virusa korona, a dvije zemlje su već ranije imale razmirice zbog višemjesečnih demontracija u Hong Kongu, ljudskih prava, trgovine i američke podrške Tajvanu, kojeg Kina ne priznaje i smatra dijelom svoje teritorije.

Oporavku cijena nafte doprinijele su manje isporuke Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika koji već skoro mjesec dana dobrovoljno smanjuju proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno.

Istovremeno, broj američkih bušotina, kao preliminarni indikator buduće proizvodnje, pao je za 21 na rekordni minimum od 318 bušotima u nedjelji do 22. maja, pokazuju podaci kompanije Bejker Hjuz.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije