Tržište

Cijene nafte stabilne uoči podataka o zalihama

Cijene nafte stabilne uoči podataka o zalihama
Foto: Ilustracija | Cijene nafte stabilne uoči podataka o zalihama

NJUJORK/LONDON - Cijene nafte su se stabilizovale u Njujorku uoči nedjeljnih podataka o zalihama "crnog zlata" u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču tog energenta.

Na terminskom trgovanju su zabilježene neznatne promjene cijene nafte, nakon jučerašnjeg slabljenja od 0,3 odsto, što je prvi pad u posljednje četiri trgovinske sesije, izvještava agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u decembru spustila se za 14 centi na 57,06 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku u jutarnjem trgovanju u 8:12 časova po lokalnom vremenu.Ukupan obim trgovanja bio je 21 odsto manji od 100-dnevnog proseka.

Sjevernomorska nafta "brent" za januarske isporuke je pojeftinila za 21 cent na 63,48 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, poslije pada za 58 centi u utorak.

Nafta je ojačala za oko 20 odsto od početka septembra, usljed sve glasnijih spekulacija da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), na sastanku 30. novembra u Beču, produžiti primenu sporazuma o smanjenju proizvodnje i poslije marta 2018. godine.

Nedavni politički potresi u Saudijskoj Arabiji, kada je uhapšeno više ministara i biznismena, takođe su uticali na povećanje cijena.

Prema najnovijim procjenama iz OPEK-a, američka proizvodnja nafte iz škriljaca će porasti brže nego što se očekivalo u naredne četiri godine, usljed oporavka cijena do kog je dovela akcija smanjenja pumpanja koju predvodi "naftni kartel".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije