Tržište

Cijene nafte u padu

Cijene nafte u padu
Foto: drpepperscott230/Pixabay | Cijene nafte u padu

NJUJORK - Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su pale za skoro dva odsto nakon što su zalihe ovog energenta u SAD neočekivano opale.

U Londonu je cijena sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora pala je za 1,43 dolara ili 1,8 odsto i sada je 81,13 dolara po barelu. Prethodno je dostigla iznos od 83,47 dolara po barelu što je najviše od oktobra 2018. godine.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte manja za 1,38 dolara ili 1,8 odsto i sada iznosi 77,55 dolara po barelu. Nešto ranije je bila 79,78 dolara po barelu, što je najviše od novembra 2014. godine.

Zalihe sirove nafte u SAD porasle su za 2,3 miliona barela što je u suprotnosti od najava analitičara da će opasti za 418.000 barela.

Posljednji rast cijena nafte na tržištu uzrokovan je odbijanjem Organizacije proizvođača i izvoznika nafte (OPEK) i njihovih saveznika da povećaju dnevnu proizvodnju.

OPEK, Rusija i drugi saveznici su donijeli odluku da će se pridržavati planiranog postepenog povećanja i da neće dalje pojačavati kao što su to tražile SAD i drugi potrošači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije