Tržište

Cijene ogrevnog drveta u Sloveniji najviše u 10 godina

Cijene ogrevnog drveta u Sloveniji najviše u 10 godina
Foto: Kindel Media/Pexels | Cijene ogrevnog drveta u Sloveniji najviše u 10 godina

LJUBLJANA - Polovina slovenačkih domaćinstava radije se grije na drvna goriva nego na druge vrste energenata. Onima koji za grijanje koriste ogrevno drvo ili pelet, ovogodišnja grijna sezona biće skuplja, dok je situacija sa drvnom sječkom drugačija, budući da je cijena čak i pala, piše portal 24ur.

U poređenju sa lož-uljem, pelet je jeftiniji 45 odsto, a drvna sječka za čak 82 posto. Kompanije koje koriste drvo kao primarnu sirovinu ističu da je cijena utrostručena u odnosu na prošlu grijnu sezonu.

Istraživanje Instituta za šumarstvo Slovenije pokazalo je da je više od polovine domaćinstava na selu samoodrživo sa ogrevnim drvetom, jer se snabdijeva iz sopstvenih šuma. Većina slovenačkih šuma je u privatnom vlasništvu. Ali, oni koji moraju da kupe ogrevno drvo platiće ga znatno skuplje.

Prema podacima Instituta za šumarstvo, cijene ogreva u Sloveniji su na početku ovogodišnje grijne sezone najviše u posljednjih deset godina (cijene se prate prije i poslije grijne sezone).

U oktobru je cijena po toni ogrevnog drveta bila 195 evra, što je za 17 odsto više nego na kraju grijne sezone u maju ove godine, i za čak 42 procenta više nego prije deset godina.

Prema riječima Nike Kranjca iz Šumarskog instituta, poskupljenje je posljedica veće potražnje za ogrevnim drvetom, što je najvjerovatnije posljedica energetske krize. 

"Možda je po srijedi i neki psihološki momenat da se ljudi odlučuju za kupovinu veće količine ogrevnog drveta. S druge strane, razlog je i manja sječa prošle godine zbog epidemije i zatvaranja zemlje. Lanjska sječa je bila najslabija u posljednjih pet godina. Sječa se uglavnom obavlja zimi ili u rano proljeće, kako bi se drvo sušilo tokom ljeta. Pošto je prošle godine ona bila manja, ove godine je i ponuda odgovarajućih ogrevnih drva manja na tržištu", objašnjava Kranjc.

Pelet, koji je najskuplje drvno gorivo, nije poskupeo kao cepano drvo. Tona peleta upakovanog u džakove od 15 kilograma košta u proseku 275 evra, što je sa dva odsto više nego na kraju prošle grijne sezone, odnosno za tri odsto skuplje nego u istom lanjskom periodu.

Najjeftiniji oblik drvnog ogreva na tržištu je sječka, koja se pravi od drveta najlošijeg kvaliteta ili najčešće od drvnog otpada. Trenutna cijena tog ogreva je je 65 evra po toni i niža je za petinu nego na kraju prethodne grijne sezone. Razlog pojeftinjenja leži u zatvaranju zemlje tokom epidemije, uključujući zatvaranje vrtića i škola, što je rezultiralo padom potražnje i potrošnje, piše portal 24ur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije