Tržište

Cijene plemenitih metala lete u nebo, unca zlata 2.069 dolara

Cijene plemenitih metala lete u nebo, unca zlata 2.069 dolara
Foto: Pixabay | Cijene plemenitih metala lete u nebo, unca zlata 2.069 dolara

LONDON - Cijena zlata popela se danas do novog rekordnog nivoa jer pandemija kovid-19 pomračuje ekonomske izglede, pa su žute poluge sve atraktivnije sigurno utočište investitorima, mada analitičari kažu da bi ovaj brzi rast mogao da pokrene izvjesne korekcije.

Na današnjem spot trgovanju u 11,52 časova po GMT, zlato je dostiglo nov rekordan nivo od 2.059,09 dolara po unci, ojačavši za 0,9 posto u odnosu na prethodni dan. Cijena američkih fjučersa za zlato porasla je za 1,0 procenat, na 2.069 dolara, javlja Rojters.

Zlato bilježi dobitke uprkos blagom jačanju dolara, koji je profitirao od neznatnog slabljenja raspoloženja prema riziku, pošto su investitori čekali podatke o situaciji na američkom tržištu rada kao jednom od repernih faktora u pogledu stanja najveće svjetske ekonomije.

Cijena žutog metala je ove godine porasla za više od 35 posto, jer se zlato smatra imovinom koja će sačuvati svoju vrijednost, dok će pandemija i štampanje novca centralnih banaka erodirati vrijednost druge imovine.

Mada izgledi za zlato u osnovi ostaju pozitivni, analitičari ipak procijenjuju da je sve vjerovatnija određena korekcija cijene.

Kada je riječ o drugim plemenitim metalima, srebro je skočilo za 4,0 odsto na 28,11 dolara po unci, zabilježivši u jednom trenutku čak 28,18 dolara, najviši nivo u poslednjih više od sedam godina.

Platina je takođe poskupela za 1,7 procenata, na 983,27 dolara za uncu, a paladijum je ojačao za 0,9 posto, na 2.201,69 dolara po unci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije