Tržište

Cjenovni rat: Svijetu predstoji nova epoha

Cjenovni rat: Svijetu predstoji nova epoha
Foto: N.N. | Cjenovni rat: Svijetu predstoji nova epoha

Cjenovni rat između Moskve, Rijada i Vašingtona prijeti nastanku epohe kada će vrijednost nafte biti 20 dolara po barelu, navelo je japansko izdanje Nihon kejdzaj.

"Tri stuba - SAD, Rusija i Saudijska Arabija - pokrenula su diskusiju o tome ko će koga da toleriše, stavivši kocku na hegemoniju na tržište nafte, zbog čega i druge zemlje koje proizvode naftu trpe. Svuda su znaci bankrota. Nema izgleda za povećanjem cijena", navodi izdanje.

Prema navođenju izdanja, zbog trenutne situacije sa pandemijom koronavirusa, trpiće drugi proizvođači nafte.

Venecuela je od Međunarodnog monetarnog fonda tražila pet milijardi dolara za borbu protiv bolesti, a sličnu sumu tražio je i Iran, prvi put od 1962. godine. Izdanje navodi da je Iran druga zemlja OPEK-a po obimu proizvodnje nafte, iako je pod američkim sankcijama.

Cjenovni rat je težak udarac i za afričke članove naftnog kartela, navelo je izdanje.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin pomno posmatra situaciju sa američkom naftom iz škriljaca. Malo je vjerovatno da će se on zbližiti sa Saudijskom Arabijom. Dok se trio takmiči u tome ko će duže istrajati, članovi OPEK-a mogu da počnu da se odvajaju od te organizacije, jer neće moći da održe taj tempo", prenijelo je izdanje.

Ukoliko se takav scenario ostvari, OPEK bi ponovo mogao da postane organizacija u koju ulaze samo zemlje Persijskog zaliva koje proizvode naftu, zaključio je Nihon kejdzaj, prenosi Sputnjik.

Podsjetimo, članice sporazuma OPEK plus nisu uspjele 6. marta da se dogovore o produžetku sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte. Moskva je predlagala da postojeći uslovi ostanu na snazi, dok je Rijad tražio da se proizvodnja nafte dodatno smanji. Zbog toga su od 1. aprila ukinuta ograničenja proizvodnje u zemljama-članicama bivšeg saveza.

U svjetlu raspada sporazuma OPEK plus, kao i usporavanja potražnje na tržištu usljed izbijanja korona virusa, cijene nafte su se gotovo prepolovile od početka marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije