Tržište

Crna Gora i Hrvatska šansa za bh. sezonce

Crna Gora i Hrvatska šansa za bh. sezonce
Crna Gora i Hrvatska šansa za bh. sezonce

RIJEKA, PODGORICA, BANJALUKA - Potraga za sezonskim radnicima u Hrvatskoj i Crnoj Gori već je počela, riječ je o desetinama hiljada radnih mjesta, a mnoga od njih će zauzeti radna snaga iz BiH, potvrdili su nam poslodavci u komšijskim državama.

Uglavnom je riječ o gradovima na jadranskoj obali, odnosno o poslovima iz oblasti ugostiteljstva i turizma, ali šansu za nekoliko zarađenih plata imaju mnogi drugi poput, na primjer, građevinaca.

Po nepisanom pravilu ćete, u većini slučajeva, svoj novčanik više "oporaviti" ako pronađete privremenog poslodavca u inostranstvu, nego u BiH.

U Crnoj Gori ove godine biće izdato više od 23.000 radnih dozvola za strance, a iz Crnogorskog turističkog udruženja napominju da se angažovanje sezonaca već uveliko sprovodi.

Međutim, crnogorski Zakon o strancima stimuliše poslodavce da zaposle domaći kadar tako da se svim onima koji žele da tokom predstojeće sezone zarade poneku platu u Crnoj Gori savjetuje da požure jer za dobijanje radne dozvole, kako nam je potvrđeno, treba oko 20 dana.

"Realno, mi nemamo dovoljno kvalifikovane radne snage u Crnoj Gori. Kad je riječ o turizmu, trebaju nam barmeni, konobari, sobarice...", ističe Žarko Radulović, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja.

Upitan koliko sezonac iz BiH može da zaradi ako radi u Crnoj Gori, nije mogao da saopšti precizne cifre, ali, sudeći po njegovim riječima, isplati se.

"Vjerujte mi, ne bi dolazili da ne zarađuju dobro. Jer, imate momenat koji je teško izračunati, a to je bakšiš. Ako je dobar konobar i vlada sa dva-tri jezika, on ima sigurno još najmanje jednu platu od bakšiša", ističe on.

Uveliko se i poslodavci u Hrvatskoj pripremaju za sezonu, a u tome svakako prednjači oblast turizma, i radnicima iz BiH vrata su otvorena.

"Potreba za sezonskom radnom snagom je ove godine veća u odnosu na prošlu. Tokom ljeta bude angažovano oko 30 tisuća sezonaca", napominje Natali Komen Bujas, direktor Udruge ugostiteljstva i turizma u Hrvatskoj.

Kada je riječ o potrebama za sezoncima u Hrvatskoj, iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje su nam potvrdili da su najviše traženi radnici u oblasti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, te trgovini.

"Uglavnom je riječ o konobarima, sobarima i sobaricama, čistačima i čistačicama, kuvarima, kuhinjskim radnicima, pomoćnim konobarima, recepcionarima", kazali su iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ukoliko ste, pak, spremni da radite građevinske poslove, upućeni kažu da će i ove sezone posla biti u BiH, ali vam se nudi i širok spektar ostalih zemalja, gdje su i veće zarade nego kod nas.

"Imate, recimo, Njemačku, Italiju, Švedsku, ali svakako i Hrvatsku. U tim zemljama se može očekivati značajnije zapošljavanje sezonske radne snage kada je riječ o građevinarstvu", navodi Džemal Kalajdžisalihović, sekretar Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala BiH.

Prema podacima Udruženja nezaposlenih u BiH, za sezonski posao u inostranstvu najveće šanse imaju oni koji žele da rade u oblastima ugostiteljstva i turizma, građevinarstva, te poljoprivrede.

"Što se tiče sezonskih poslova, sklopljen je ugovor s Hrvatskom. Crna Gora takođe ne pravi problem kada su u pitanju oni koje žele da rade kod njih", kaže Hasan Sejdić, koordinator u Udruženju nezaposlenih u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije