Tržište

Crna Gora "uvezla" 2.267 radnika iz BiH

Crna Gora "uvezla" 2.267 radnika iz BiH
Foto: N.N. | Crna Gora "uvezla" 2.267 radnika iz BiH

PODGORICA - U Crnoj Gori svaki deseti strani radnik dolazi iz Bosne i Hercegovine, zvanični su podaci nadležnih organa ove zemlje.

Naime, od početka godine do 30. avgusta, Crna Gora je izdala 2.267 radnih dozvola za radnike iz BiH, što je 11,15 odsto od ukupnog broja izdatih radnih dozvola za strane državljane.

Radnici iz Bosne i Hercegovine najviše su i ove godine bili angažovani u sektoru građevinarstva, a brojke govore da je znatan broj njih zaposlen u hotelima i restoranima, te manje u poljoprivredi.

"Najveći broj sezonskih radnika ove sezone je došao iz Srbije i Turske, a nakon toga iz BiH, Kine i Albanije", rekao je Suljo Mustafić, direktor crnogorskog zavoda za zapošljavanje.

On je prije nekoliko dana ugostio Muamera Bandića, direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a glavna tema je bio upravo položaj radnika iz BiH u susjednoj zemlji.

Bandić je kazao da između dvije države ne postoji sporazum o zapošljavanju, te da trenutno zapošljavanje ne ide putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, ali da je Agencija zainteresovana za položaj radnika.

"Nastojimo, zahvaljujući dobroj saradnji s kolegama iz Crne Gore, da pratimo položaj naših radnika na ovom tržištu rada. Ono što možemo unaprijediti to je razmjena informacija o broju naših radnika u ove dvije države, a svakako da smo zainteresirani i da se pristupi izradi međudržavnog sporazuma o zapošljavanju, koji bi na jednom mjestu utvrdio kretanje radne snage između naših država i pružio temeljitiju zaštitu radnicima", rekao je Bandić.

Izrazio je zainteresovanost da se ubrza procedura ostvarivanja prava na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti, a na osnovu postojećeg sporazuma o socijalnom osiguranju u onom dijelu u kojem je Agencija za rad i zapošljavanje BiH nadležna za implementaciju sporazuma.

Na sastancima je bilo razgovora i o mjerama koje se sprovode na tržištima rada u cilju aktivacije radne snage i smanjenja strukturne nezaposlenosti.

Jedna od mjera je i intenzivnija saradnja s poslodavcima i kreiranje adekvatnih programa i mjera kao rezultat te saradnje.

"Saradnja s poslodavcima i drugim relevantnim akterima tržišta rada, kao i kreiranje programa i mjera na osnovu uspostavljene saradnje osnov je za kvalitetno vođenje politike zapošljavanja. Ovu posjetu smo, između ostalog, i inicirali sa željom da razmijenimo znanja i iskustva o tome koje se mjere i koji programi sprovode u Crnoj Gori, koji daju najbolje rezultate, te koje su mogućnosti da ih primijenimo u BiH", rekao je Bandić.

Banjalučanin Nedeljko P., po zanimanju konobar, kaže kako po pitanju posla u Crnoj Gori ima uglavnom dobra iskustva.

"Tamo sam radio u ljetnoj sezoni prošle godine. Imao sam plaćen stan, hranu i platu 1.000 evra, a oko 150 evra sam imao bakšiša. U Banjaluci toliko ne mogu da zarade ni dva konobara", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije