Tržište

CG zabranila terminale za klađenje u kafićima, u Srpskoj i dalje dostupni maloljetnicima

CG zabranila terminale za klađenje u kafićima, u Srpskoj i dalje dostupni maloljetnicima
Foto: Ilustracija | Crna Gora zabranila terminale za klađenje u kafićima, u Srpskoj i dalje dostupni maloljetnicima

Zanimljive vijesti stižu iz Crne Gore. Parlament našeg susjeda uspio je da izmjenama Zakona o igrama na sreću stane na kraj nelegalnim terminalima za klađenje, koji su se više od decenije nalazili u ugostiteljskim objektima, pa čak i u dječjim igraonicama.

Od sada će terminali moći da budu samo u prostorijama u kojima se obavlja djelatnost igara na sreću.

U Republici Srpskoj oni su i dalje dostupni svima, uključujući i maloljetnike.

Ni preporuke Ombudsmana za djecu RS, među kojima je i ona koja se odnosi na ukidanje odredbe o dozvoljenom postavljanju terminala u kafićima i sličnim objektima, nije alarmirala nadležne da preduzmu nešto po tom pitanju, naprotiv - broj ugostiteljskih objekata, gdje su dostupne igre na sreću, sve je veći.

Zato i ne treba da čudi podatak koje je pokazalo nedavno istraživanje: u Republici Srpskoj čak 16 % srednjoškolaca učestvuje u igrama na sreću.

Iz Ombudsmana smatraju da upravo postavljanje terminala u kafićima u velikoj mjeri doprinosi povećanju maloljetničkog klađenja.

Dok poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske porazne brojke ne zabrinjavaju, njihove kolege iz Crne Gore, poslije višegodišnje borbe, uspješno su stali u kraj terminalima za klađenje u ugostiteljskim objektima.

U usvojenom amandmanu definisano je: "Zabranjeno je priređivanje igara na sreću u ugostiteljskom objektu u kojem se služe hrana i piće, kao i u bilo kom drugom objektu koji nije registrovan za obavljanje privredne djelatnosti priređivanja igara na sreću." 

Za nepoštovanje ovog zakonskog rješenja, propisane su i oštre kazne.

Iz Demokratske Crne Gore, stranke koja stoji iza usvojenog amandmana, dodaju da je značaj ovog zakonskog rješenja višestruk, a između ostaloga odnosi se na obezbjeđenje budžetskih prihoda kroz otklanjanje sive ekonomije i mahinacija, zaštitu potrošača i zaštitu djece.

Ključ kvalitetnog regulisanja industrije igara na sreću leži u apsolutnoj formalnoj i faktičkoj zabrani bilo kakve mogućnosti da maloljetna lica dođu u kontakt sa ovom djelatnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije