Tržište

Crnogorski izvoz pao 3 odsto, uvoz skočio 18 odsto

Crnogorski izvoz pao 3 odsto, uvoz skočio 18 odsto
Foto: Pixabay | Crnogorski izvoz pao 3 odsto, uvoz skočio 18 odsto

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva četiri mjeseca, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,39 milijardi evra, što je 13,6 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 271 milion evra, što je 2,7 odsto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Uvoz je bio veći 18,4 odsto i iznosio je 1,11 milijardi evra.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24,3 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 29,6 odsto”, navodi se u saopštenju. U strukturi izvoza najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 161,3 miliona evra, zatim električna energija sa 155,3 miliona evra.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni strojevi i transportni uređaji u iznosu od 262,6 miliona evra koje čine  vozila sa 92,4 miliona evra. Najveći spoljnotrgovinski partneri Crne Gore u izvozu bili su Srbija sa 65,4 miliona evra, Bosna i Hercegovina 45,3 miliona evra i Slovenija 44,9 miliona evra, pokazuju službeni statistički podaci.

Najveći spljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 187,3 miliona evra, Kina iz koje je uvezeno robe za 130,8 miliona evra i Njemačka sa 107 miliona evra vrijednom uvezenom robom.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU), pokazuju službeni podaci crnogorskog statističkog zavoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije