Tržište

Cukerberg izgubio sedam milijardi dolara zbog bojkota oglasa

Cukerberg izgubio sedam milijardi dolara zbog bojkota oglasa
Foto: Pixabay/Ilustracija | Cukerberg izgubio sedam milijardi dolara zbog bojkota oglasa
Tanjug

Mark Cukerberg, osnivač Facebooka, izgubio je sedam milijardi dolara zbog bojkota društvenih oglasa na toj društvenoj mreži.

"Koka-kola", "Herši" i "Honda" su tri nova velika imena koja bojkotuju Facebook i povlače sve svoje reklame s te i Instagram platforme koja je u vlasništvu iste kompanije.

Prije njih to su učinile i kompanije "Dav", "Lipton", američki operator "Verizon", "Patagonija", "Apvork", REI, "Nort fejs", grupacija "Inilever" i još više od 120 kompanija, navodi Foks njuz.

i dodaju da je Viber prekinuo sve veze s Facebookom i izbacio Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY.

Sve ove kompanije povući će reklame s Facebooka najmanje na mjesec dana, a neke među njima su otkazale saradnju čak do kraja 2020. godine.

Ovo je uticalo da na tržištu Facebook izgubi više od 56 milijardi dolara vrijednosti, kao kompanija, dok je njen vlasnik, Mark Cukerberg lično izgubio više od 7,2 milijarde dolara, zbog čega je pao na listi najbogatijih ljudi na svijetu s trećeg na četvrto mjesto prema Blumbergovom indeksu milijardera, navodi mreža Foks njuz na svom sajtu.

Dionice kompanije na društvenim mrežama pale su za 8,3 odsto.

Na ove poteze oglašivača i sve glasnije kritike Cukerberg je odgovorio na svom profilu na Facebooku ističući da će ova društvena mreža označiti sve objave vezane za izbore posebnim linkom koji će korisnike voditi na stranicu s informacijama o izborima u SAD.

Cukerberg je najavio i da će proširiti definiciju govora mržnje, ali i zabraniti sve oglase u kojima se neka druga demografska grupa označava kao opasna.

Facebook je saopštio i da "njegovi alati za vještačku inteligenciju i humani moderatori hvataju i uklanjaju 90 odsto govora mržnje i prije nego što im to neko uopšte prijavi".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije