Tržište

Čuveni motel ide u stečaj: Bio je simbol jugoslovenskog dizajna

Čuveni motel ide u stečaj: Bio je simbol jugoslovenskog dizajna
Foto: Igor Soban/PIXSELL | Čuveni motel ide u stečaj: Bio je simbol jugoslovenskog dizajna

ZAGREB - Direktor Motela Plitvice podnio je zagrebačkom Trgovačkom sudu prijedlog za otvaranje stečaja navodeći kao stečajne razloge nemogućnost plaćanja obaveza, prestanak djelatnosti zbog nemogućnosti rada na odmaralištu u Lučkom ističući da je kompanija bez radnika.

Uz prijedlog za otvaranje stečaja, direktor Hrvoje Bilić podnio je bilans preduzeća od 1. januara do 31. maja prema kojem preneseni akumulirani gubitak poslovanja iz prethodnih godina iznosi čak 11,93 miliona evra.

Prijedlog za otvaranje stečaja podnesen je nakon započete rekonstrukcije i uređenja odmarališta Zagreb na auto-putu A3 prema Bregani koji uz ostalo predviđaju i rušenje nekada popularnog motela Plitvice.

Prema medijskim napisima, kako prenosi" Jutarnji list", procijenjena vrijednost prve faze uređenja odmorišta Zagreb je 7,8 miliona evra, a u sklopu druge faze uređenja odmarališta, osim rušenja motela Plitvice, planirano je uređenje preostalih površina odmarališta, gradnja nove benzinske pumpe s trgovinom i ugostiteljskim objektom i to samo na južnoj strani odmarališta

Predstečaj kompanije Motel Plitvice d.o.o. bio je otvoren krajem 2021. zbog, kako se u medijima navodilo, nagomilanog duga od 39,6 miliona kuna, od čega na Hrvatske autoceste (HAC) otpada 33,4 miliona kuna. Realizacija novog odmarališta zavisiće o sudskom postupku i utvrđivanju stečaja nad kompanijom koja upravlja motelom Plitvice, a koja godinama posluje s gubitkom.

Motel Plitvice građen je tokom 1983. i 1984. a investitori su bili Nacionalni park Plitvice, Ina-Trgovina i nekadašnja Samoupravna interesna zajednica (SIZ) za ceste SR Hrvatske. Izvođač radova bila je Industrogradnja iz Zagreba zajedno s više desetaka kooperanata.

Projektanti objekta s upečatljivom pasarelom – pješačkim mostom preko auto-puta bili su zagrebački arhitekti Zdravko Bregovac i Ivan Piteša, a sam motel je, prema mišljenju stručnjaka, jedan od najreprezentativnijih primjeraka jugoslavonskog dizajna 80-ih godina prošlog vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije