Tržište

"D Days" konferencija u Banjaluci: Prve licence za elektronski novac do kraja godine

"D Days" konferencija u Banjaluci: Prve licence za elektronski novac do kraja godine
Foto: Facebook | "D Days" konferencija u Banjaluci: Prve licence za elektronski novac do kraja godine

BANJALUKA – Agencija za bankarstvo Republike Srpske bi trebala do kraja godine da izda prve licence kako bi svi zainteresovani mogli da obrću elektronski novac.

Poručeno je ovo sa četvrte "D Days" konferencije pod nazivom "Aktuelne promjene u poslovanju finansijskog sektora – zelenije, digitalnije, odgovornije!" koja je u srijedu održana u Banjaluci.

Na ovoj konferencije se bavilo temama primjene novog Zakona o elektronskom novcu u Republici Srpskoj i novog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

"Izazovi koji stoje na putu bržoj digitalizaciji bankarskog sektora, kao i načini na koji se oni mogu savladati biće tema jednog od panela i jednog predavanja. Šta nam donosi primjena ESG kriterijuma i kakve koristi imaju investitori i kompanije koje ih primjenjuju", rekli su, između ostalog, iz agencije "BAM Consult" koja je bila organizator događaja, uz podršku Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Ministarstva finansija i trezora BiH i Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH AMFI.

Panelisti su, između ostalog, naveli da je elektronski novac mnogo lakše pratiti, te bi se sa tim smanjila stopa kriminala.

Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo RS, je kazao da je interesovanje za licence za elektronski novac veliki.

"Dobro smo se pripremili za ovo. Zakon o elektronskom novcu je usvojen u decembru prošle godine, dok će na snagu stupiti polovinom ove godine. Međutim, mi nećemo čekati kraj godine za usvajanje podzakonskih akata. Radimo intenzivno na tome i očekujem da bi u četvrtom kvartalu mogli početi izdavati prve licence", naveo je Šuput, koji je učestvovao u panelu "Krenulo je – elektronski novac u Srpskoj".

Jelenko Lolić, suvlasnik firme "Digital Money Transfer" koje je razvilo aplikaciju "Lova", naveo je da sa već razrađenim projektima iz Republike Srpske i Hrvatske cilja tržište.

Hrvoje Ćosić, direktor kompanije "Aircash" iz Hrvatske koja je prisutna u svim državama EU i Švajcarskoj i ima razrađeno tržište, naveo je da su početkom godine u Banjaluci otvorili kćerku firmu "Aircash AC".

"Narednih mjeseci ulazimo na tržište BiH, gdje ćemo zainteresovanima nuditi svoje ključne usluge, poput instant slanja novca iz inostranstva u BiH. Ovo će biti odlična vijest i za dijasporu koja živi Njemačkoj, Sloveniji, Švedskoj, Austriji i drugim državama, jer ćemo imati konkurentan, jednostavan i brz kanal za slanje novca u BiH. U ponudi ćemo imati i "Aircash Mastercard" karticu koja je izvrsna za kontrolu troškova, ali i sigurnu i jednostavnu onlajn kupovinu. Ona će se moći dopunjavati sa tekućih računa, karticama i gotovinom, te je sa njom jednostavno upravljati preko "Aircash" mobilne aplikacije", objasnio je Ćosić i dodao da planiraju širiti poslovanje i na Španiju, Italiju, Francusku, Srbiju, Albaniju, Crnu Goru i Švajcarsku.

Snježana Rudić, pomoćnik ministra finansija Republike Srpske, kazala je da je bilo nekoliko motiva za donošenje Zakona o elektronskom novcu.

"Bili smo svjesnik konteksta u kojem se živi, odnosno digitalizacije i virtuelne stvarnosti prema kojoj svi idu. Navike klijenata i korisnika su se promijenile a pojavili su se novi obrasci ponašanja, i to je jedan od razloga što se ovaj Zakon i usvojio", naglasila je Rudićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije