Tržište

Da li će srpski "Radijator" grijati Albance?

Da li će srpski "Radijator" grijati Albance?
Foto: Ilustracija | Da li će srpski "Radijator" grijati Albance?

TIRANA - Srpske firme i ove godine učestvuju na Međunarodnom sajmu privrede u Tirani PANAIR sa očekivanjem da prošire saradnju ili se probiju na albansko tržište, a jedna od njih je i firma "Radijator - Inženjering" iz Kraljeva čiji kotlovi griju građane širom regiona.

"Nadamo se da će srpski kotlovi grejati i Albance u Albaniji, ako greju Albance na KiM, greju Bosance u Bosni i ljude širom Evrope, ne vidim razlog da ne greju i u Albaniji", rekao je Tanjugu šef prodaje u kompanij "Radijator - Inženjering" Božo Radojičić.

Podsjetio je da ta kompanija postoji već 28 godina, ima 400 zaposlenih i izvozi u 30 zemalja Evrope.

"Ovo nam je prvi izlazak na tržište Albanije, nadamo se da će biti uspešan. Prvi put smo na ovom sajmu, imamo izuzetno dobre kupce u zemljama u okruženju, ali u Albaniji nismo do sada radili", rekao je Radojičić.

Dodao je da kompanija traži partnere u toj zemlji, ali ne po svaku cijenu i da im je najvažnije da potencijalni partneri budu pouzdani i ispune određene uslove veleprodaje.

Milan Krstić iz službe prodaje u firmi "Alfa-Plam" iz Vranja rekao je da ta kompanija već više godina učestvuje na sajmovima u Albaniji, a da na ovogodišnjem sajmu nastupa drugi put u organizaciji PKS.

"Alfa-Plam posluje na tržištu Albanije već više od 20 godina, imamo uspešnu saradnju, par kompanija s kojima uspešno radimo već dugi niz godina. Nadamo se da će se to poslovanje nastaviti, hoćemo da proširimo prisustvo i uvek smo otvoreni za nove partnere i nove poslove", rekao je Krstić.

U izjavi za Tanjug on navodi da se na tom tržištu od proizvoda te firme najviše traže štednjaci, peći na drvo, kao i sve etažne peći, štednjaci i kotlovi na pelet.

Predstavnica albanske Albankorp grupe, koju je nedavno preuzela srpska kompanija Nelt, Kelelija Havari rekla je da prvi put učestvuju na tom sajmu i da su zahvaljujući preuzimanju od strane Nelta postali najveća kompanija u Albaniji u toj branši.

"Veoma smo zadovoljni saradnjom", rekla je Havarijeva.

Predstavnica firme "Rekorderka" iz Stalaća Vesna Radojković kaže da su drugi put na sajmu u Tirani i da pokušavaju da se probiju na to albansko tržište.

"Naša firma postoji već oko 50 godina, bavimo se proizvodnjom sirišta u tečnosti. Nismo do sada poslovali na albanskom tržištu i to je jedan od razloga zašto smo na ovom sajmu. Očekujemo da ćemo naći partnere", istakla je Radojkovićeva.

Zahvalila je Privrednoj komori Srbije na saradnji i pomoći.

Predsjednik "Agromehanike" iz Boljevca Ljubinko Gobeljić rekao je Tanjugu da je to preduzeća najveći proizvođač poljoprivredne mehanizacije u jugoistočnoj Evropi i da već uspješno posluju na albanskom tržištu.

"Albanija je naše 35. tržište na koje izvozimo, poslednjih godinu dana smo našli partnera sa kojim povećavamo prodaju naše robe u Albaniji zahvaljujući PKS", rekao je Gobeljić.

Dodao je da ta kompanija želi da poveća prodaju na albanskom tržištu i da u 2019. udvostruči prodaju, kao i da u Albaniji najviše traže rotacione diskaste kosačice i poljoprivredne mašine za voćarstvo.

Tehnički direktor u "Donkafi" u Srbiji, koja je dio izraelske kompanije "Štraus adriatik", Milan Živković rekao je Tanjugu da su prvi put na sajmu u Albaniji i da imaju velika očekivanje.

"Imali smo fabriku u Valoni koja je radila skoro 20 godina i ugašena je 2010. godine, a ljudi u Albaniji i dalje znaju za taj brend. Fabrika je preseljena u drugu fabriku u regionu. Brend je idalje ostao aktuelan i mislimo da ćemo uspeti s nekim distributerom da se vratimo na raniji nivo", rekao je Živković i ističe da je albansko tržište sada mnogo ozbiljnije i naprednije.

U organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije, na ovogodišnjem sajmu PANAIR, koji se održava od 21. do 24. novembra, srpsku privredu predstavlja oko 70 privrednika iz gotovo 40 srpskih kompanija, od kojih su svoj proizvodni program na Nacionalnom štandu od 300 kvadrata predstavile 24 firme iz svih sektora privređevanja, od agrobiznisa do IKT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije