Tržište

Pratite nas na Google news

Daju zemljište za pet centi, samo da se radi

Daju zemljište za pet centi, samo da se radi
Foto: N.N. | Daju zemljište za pet centi, samo da se radi
N.N.

​Opština Berane ponudila je zainteresovanim investitorima zemljište u Biznis zoni Rudeš po zakupnoj cijeni od simboličnih pet centi na godišnjem nivou.

Zemljište za privredne djelatnosti po toj cijeni može se zakupiti na period od pet do čak trideset godina, a nalazi se na mjestu gdje je prije četiri godine osnovan Regionalni biznis centar, kojim gazduje preduzeće koje je osnovalo pet opština sa sjevera.

Ova stimulativna mjera uvedena je nakon posljednje sjednice lokalnog parlamenta, održane protekle sedmice, na kojoj je donijeta odluka o formiranju Biznis zone Rudeš, čiji je cilj, kako je rečeno, podrška ekonomskom razvoju opštine, podsticanje investicija i otvaranja novih radnih mjesta.

Opštinski menadžer Vladan Đaković objašnjava da se novoformirana Biznis zona u Beranama prostire na šesnaest i po hektara površine i i da obuhvata niz privrednih djelatnosti, kao što su drvna, agro i prerađivačka industrija, prerada prehrambenih mliječnih proizvoda i bezalkoholnih pića, zatim gotovih jela, proizvoda mesa, mesnih proizvoda, te skadištenje i hladnjače.

"Tu su informacije i komunikacije, stručne – naučne djelatnosti, kao i magacini poluotvorenog i zatvorenog tipa, radni pogoni prerade, dorade, pakovnja i ekspedicije, robno-distributivni centri, kao i druge uslužne djelatnosti", kazao je Đaković.

Prema njegovim riječima, novina u osnivanju biznis zone jeste da je prilagođena svi važećim državnim zakonima, da ima potrebne saglasnosti Ministarstva ekonomije i Agencije za zaštitu konkurencije.

"Olakšice koje se daju korisnicima biznis zone ogledaju se kroz oslobađanje svih lokalnih taksi, u gotovo stoprocentnom iznosu. Takođe, one se u biznis zoni mogu kombinovati sa državnom pomoći tako da potencijalni investitori u nekim slučajevima, na osnovu visine svoje investicije, mogu da ostvare povrat uloženog novca čak i do sedamdeset odsto", kaže Đaković.

Biznis zona u Beranama ima preko 30 parcela i nekoliko objekata, koji će prema njegovim riječima, rado biti ustupljeni potencijalnim investitorima.

"Biznis zona ima veoma dobru saobraćajnu infrastrukturu. Opština Berane je ove godine za sva potrebna ulaganja u biznis zoni opredijelila budžet u visini od oko trideset hiljada eura, tako da će radovi ubrzo početi", ističe Đaković.

Menadžer Opštine Berana dodaje da se finansijske olakšice u Biznis zoni odnose na ulaganja u imovinu, troškove zarada za otvaranje novih radnih mjesta i troškove ulaganja u infrastrukturu.

"Cilj osnivanja biznis zone Rudeš je otvaranje novih radnih mjesta u Beranama, koje važe za grad sa najvećom nezaposlenošću u Crnoj Gori. Očekujemo da se zahvaljujući olakšicama u biznis zoni, u Beranama do kraja 2019. godine otvori makar dvadeset radnih mjesta", rekao je Đaković.

Sa pijedestala najrazvijenijih opština u Crnoj Gori u vrijeme eks Jugoslavije, Berane je nakon tranzicije i gašenja industrijskih potencijala, palo na dno ljestvice razvijenosti sa stopom nezaposlenosti od čak pedeset i sedam procenata.

Opštinske vlasti koje čine kolaicija Zdravo Berane (SNP, DF) i Demokratska Crna Gora pokušavaju stimulativnim mjerama da privuku potencijalne investiture na siromašni sjever države, gdje svako novo radno mjesto znači mnogo.

Na prostoru Biznis zone Rudeš prije četiri godine osnovano je preduzeće doo „Regionalni biznis centar“.

Ugovor o osnivanju tada su potpisali predstavnici pet opština – Berana, Bijelog Polja, Andrijevice, Plava i Rožaja.

Ugovor je potpisan u okviru projekta „Uspostavljenje regionalnog biznis centra i inkubatora na sjeveroistoku Crne Gore“ koji je realizovan kroz finansijsku podršu Evropske unije.

Ovaj projekt EU je podržala sa 485.000 eura, dok je još 76.000 obezbijedila Vlada Crne Gore.

(Vijesti)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije