Tržište

Deficit težak 5,042 milijarde maraka

Deficit težak 5,042 milijarde maraka
Foto: Dražan Pozderović | Deficit težak 5,042 milijarde maraka

BANJALUKA, SARAJEVO - Bosna i Hercegovina, poput mnogih zemalja, suočava se s izazovima u spoljnotrgovinskom poslovanju, a najnoviji podaci ukazuju na zabrinjavajući trend koji bi mogao dovesti do rekordnog deficita u razmjeni sa inostranstvom.

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz za prvih pet mjeseci iznosio je 6,64 milijarde KM, što je manje za 8,5 odsto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz bio 11,68 milijardi KM, što je više za 4,6 odsto.

"Pokrivenost uvoza izvozom u pet mjeseci iznosila je 56,8 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio 5,042 milijarde KM. Izvoz u zemlje CEFTA u prvih pet mjeseci iznosio je 1,05 milijardi KM, što je manje za 22,6 odsto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz bio 1,29 milijarde KM, što je manje za 0,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine", rečeno je u Agenciji za statistiku BiH i tome se dodaje da je pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama CEFTA iznosila 81,7 odsto.

"U prvih pet mjeseci izvoz u zemlje EU bio je 4,94 milijarde KM, što je manje za 7,4 odsto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz iznosio oko sedam milijardi KM, što je više za sedam odsto u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU iznosila je 70,6 odsto", rečeno je Agenciji,

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, kazao je za "Nezavisne novine" da ovi podaci nisu nikako dobri za privredu BiH, jer kako kaže, predstavljaju pogoršanje u spoljnotrgovinskoj razmjeni.

"U pitanju je ozbiljan pad, koji će vrlo teško biti nadoknađen do kraja ove godine, a što će dovesti do dodatnog usporavanja nivoa ekonomske aktivnosti u ovoj godini", pojasnio je Ćorić i dodao da ovo samo pokazuje da su negativni trendovi koji su bili prošle godine nastavljeni u toku ove godine.

"U trenutku kada se vrlo teško dolazi do sredstva i kada je izvoz jedan od argumenta na koji se treba osloniti, nikako nije dobro", kazao je Ćorići dodajući da je sigurno firmama veoma teško da se organizuju da izdrže u finansijskom dijelu, odnosno da ostanu likvidne, da imaju sredstava za nova ulaganja.

Ističe da je na pad izvoza najviše uticalo usporenje evropskih ekonomija, a prije svega Njemačke.

"Hrvatska, Italija i Njemačka zemlje su u koje i tradicionalno izvozimo najviše svoje proizvode i upravo oporavak njihove privrede će uticati da dođe do oporavaka i kod nas", kazao je Ćorić.

Kako je rekao, ono što je zabrinjavajuće jeste to što ova kriza dugo traje i koliko će privredni subjekti moći izdržati negativne trendove, jer, kako kaže, sa jedne strane imaju smanjen obim proizvodnje, smanjene prihode, a sa druge opet, kako ističe, imaju povećane troškove.

"Sigurno je da u ovoj godini privredi neće biti lako, tako da na kraju godine nećemo moći očekivati dobre rezultate. Sigurno je da privrednici neće imati veliku dobit", zaključio je Ćorić za "Nezavisne novine".

Igor Gavran, ekonomista,  kaže za "Nezavisne novine" da nam ovi podaci govore da se stanje pogoršava, a među uzrocima značajno mjesto sigurno zauzimaju manja vrijednost i onog dijela izvoza koji nije količinski umanjen, kao i manja tražnja na nekim od vodećih izvoznih tržišta.

"BiH je, nažalost, ovisna o veoma ograničenom prostoru gdje plasira većinu svojih proizvoda - prije svega EU i regija, ali je i manja konkurentnost generalno uticala na ove podatke",  kazao je Gavran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije