Tržište

Desetine hiljada bolničara traže veće plate

Desetine hiljada bolničara traže veće plate
Foto: Pixabay/Ilustracija | Desetine hiljada bolničara traže veće plate

​LONDON - U Velikoj Britaniji juče je organizovan najveći štrajk zdravstvenih radnika u istoriji Nacionalne zdravstvene službe (NHS) kada su desetine hiljada medicinskih sestara i zaposlenih u hitnoj pomoći izlašle na ulice zbog nezadovoljstva platama.

Zaposleni Nacionalne zdravstvene službe (NHS) počeli su niz štrajkova u decembru prošle godine tražeći povećanje plata u vrijeme kada inflacija prelazi 10 odsto u zemlji.

Ovo je prvi put da su i bolničarke i zaposleni u hitnoj pomoći štrajkovali istog dana, što je dovelo do velikih poremećaja u bolnicama, koje se već nalaze u vrlo zabrinjavajućoj situaciji.

Medicinske sestre i zaposleni u hitnoj pomoći do sada su štrajkovali odvojeno i povremeno od prošle godine, ali juče su prekinuli rad zajedno, prvenstveno u Engleskoj.

Njima će se u četvrtak pridružiti i psihoterapeuti, a glavni ljekar u Britaniji Stiven Pouis upozorio je na veliki poremećaj u radu zdravstvenog sistema.

Organizacija koja zastupa bolnice "NHS Providers" pozvala je javnost da koristi hitne službe razumno i upozorila da se služba približava kritičnoj tački.

"Urkos uvedenim hitnim mjerama štrajkovi koje ove nedjelje održavaju sindikati hitne pomoći i bolničara će neizbježno dovesti do dodatnih kašnjenja za pacijente koji se već suočavaju sa dužim čekanjima zbog odlaganja vezanih za kovid", upozorio je Stiv Barli, britanski ministar zdravlja.

Međutim, Vlada izgleda ne želi da se pomjeri po pitanju plata.

"Guverner Banke Engleske upozorio je da će se situacija samo pogoršati ako pokušamo da pobijedimo inflaciju visokim povećanjima plata i ljudima neće biti bolje", naveo je Barkli u saopštenju.

Dodao je da je imao konstruktivne razgovore sa sindikatima o platama i da nastavlja da ih poziva da prekinu štrajkove, navodeći da je vrijeme da sindikati počnu da gledaju ka budućnosti.

Sindikat bolničara (RCN) takođe je pozvao na štrajk.

Taj pokret uglavnom pogađa Englesku zato što su pregovori u toku u Velsu.

Prema sindikatu RCN, zbog politike štednje koja je teško pogodila Nacionalnu zdravstvenu službu, plata bolničara pala je gotovo 20 odsto u 10 godina u realnom iznosu. Sindikat traži povećanje od oko 19 odsto.

Zaposleni u hitnoj pomoći treba danas da se vrate na posao, ali će ponovo biti u štrajku u petak.

Džulijan Hartli, direktor organizacije koja zastupa bolnice "NHS Providers", rekao je da razumije zašto su zaposleni stigli do tačke bez povratka, i pozvao Vladu da sjedne sa sindikatima i postigne dogovor.

"Oko 88.000 zakazanih pregleda već je otkazano zbog štrajkova", rekao je Hartli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije