Tržište

Devizne rezerve Srbije povećane za 531,4 miliona evra

Devizne rezerve Srbije povećane za 531,4 miliona evra
Foto: Pixabay | Devizne rezerve Srbije povećane za 531,4 miliona evra

BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju maja povećane su za 531,4 miliona evra i iznosile su 22,08 milijarde evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem mjeseca, saopšteno je iz Kabineta guvernera.

U Narodnoj banci Srbije navode da su i neto devizne rezerve zabilježile najviši nivo krajem mjeseca jer su na kraju maja iznosile 18,1 milijardu evra, a u odnosu na april porasle su za 479,7 miliona evra.

U saopštenju je navedeno da je povećanje bruto deviznih rezervi u maju, prvenstveno, rezultat intervencija Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza u iznosu od 375 miliona evra.

"Ostvareni su prilivi i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija kao i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 136,4 miliona evra. Ti prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi po osnovu izmirenja deviznih obaveza države i po drugim osnovima u ukupnom iznosu 152,1 milion evra", objasnili su u Narodne banke Srbije.

Iz Narodne banke Srbije navode da je na povećanje deviznih rezervi u maju dodatno uticao i pozitivan efekat faktora na međunarodnom tržištu u neto iznosu od 172,1 milion evra i u najvećoj mjeri je rezultat jačanja dolara u odnosu na evro za oko tri odsto, dok je u suprotnom smjeru djelovao pad svjetske cijene zlata u dolarima za oko jedan odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije