Tržište

Dijaspora u Malmeu ostala bez leta za Banjaluku

Dijaspora u Malmeu ostala bez leta za Banjaluku
Foto: Dražan Pozderović | Dijaspora u Malmeu ostala bez leta za Banjaluku

BANJALUKA, MALME - Ukidanje leta Banjaluka - Malme sa banjalučkog aerodroma stvoriće mnogobrojne probleme brojnoj dijaspori koja živi i radi u Danskoj i Švedskoj, te će oni sada morati teže da se snalaze kako bi stigli do Banjaluke.

Inače, mađarska avio-kompanija "Wizz Air" koja je imala ovu liniju najavila je da ukida letove od maja, te će zadnji let biti 29. aprila. Ova linija je išla tri puta sedmično, i to utorkom, četvrtkom i subotom.

Ova avio-kompanija će sa banjalučkog aerodroma i dalje imati letove tri puta sedmično za Dortmund, a dva puta za Bazel, Hamburg i Stokholm Skavsta.

Oni će u aprilu imati 12 sedmičnih letova, dok će od maja, zbog ukidanja linije Banjaluka - Malme, imati devet sedmičnih letova.

Duško Čekić, koji živi i radi u Kopenhagenu u Danskoj, a često dolazi u Banjaluku, rekao je za "Nezavisne novine" da je ova linija prijeko potrebna za one koji putuju u Banjaluku, te da ne znaju zbog čega se ukida.

"Ono što znamo jeste da je popunjenost letova na ovoj liniji bila velika, i to oko 90 odsto, tako da nismo sigurni zašto se ukida. Pokušao sam stupiti u kontakt sa kompanijom 'Wizz Air', ali su mi poprilično drsko odgovorili da je to iz komercijalnih razloga", priča Čekić.

Dodaje da imaju iz Malmea let za Tuzlu, Zagreb i Beograd, ali da je to predaleko.

"Zadnji letovi iz Banjaluke će biti tokom aprila, a karte za maj se ne mogu rezervisati jer nema leta. Mnogo porodica iz Švedske i Danske će ispaštati zbog toga. Letovi su u oba pravca popunjeni, posebno oni vikend-letovi jer su oni potrebni mnogima kako bi od posla mogli vikendom doći kući da obiđu rodbinu, ognjišta, kuće, stanove... Nama su potrebni letovi iz Banjaluke za Malme ili Kopenhagen ili eventualno neki drugi grad u južnoj Skandinaviji. Ovim ispaštaju porodice koje žive i rade u Danskoj i Švedskoj, te mladi ljudi, studenti, penzioneri... Svi smo koristili te letove, dobro su funkcionisali, te smo bili zadovoljni uslugom i cijenama", naglasio je Čekić.

Iz "Aerodroma Republike Srpske" su naveli da avio-kompanije postavljaju i određuju red letenja u zimskom i ljetnom periodu za svoje letove.

"O razlozima suspenzije letova 'WizzAira' Malme - Banjaluka - Malme najbolje je da kontaktirate PR službu te avio-kompanije. Do kraja aprila 'WizzAir' saobraća tri puta sedmično na liniji Malme - Banjaluka - Malme", naveli su iz "Aerodroma Republike Srpske".

Dodali su da je Uprava ovog preduzeća, odnosno direktor preduzeća "Aerodromi Republike Srpske", u pregovorima s avio-kompanijama za nove linije, a čim se stvore uslovi obavijestiće javnost o letovima ka novim destinacijama.

Pokušali smo stupiti u kontakt sa mađarskom avio-kompanijom, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina" nisu nam odgovorili na pitanja zbog čega se ukida ova linija, da li je u narednom periodu planirano uspostavljanje neke nove linije sa banjalučkog aerodroma, te da li je to iz komercijalnih razloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije