Tržište

Dizni ukida 7.000 radnih mjesta

Dizni ukida 7.000 radnih mjesta
Foto: Pixabay/Ilustracija | Dizni ukida 7.000 radnih mjesta
N.N.

LOS ANGELES - Jedna od najvećih svjetskih medijskih i produkcijskih kuća zabavnog programa Valt Dizni Kompani ukinuće oko 7.000 radnih mjesta u sklopu ambicioznog plana uštede troškova i "strateške reorganizacije" za cijelu kompaniju koju je u srijedu najavio izvršni direktor Bob Iger.

Smanjenje radnih mjesta iznosi oko tri posto globalne radne snage ove kompanije, a otkriveno je nakon što je Dizni objavio kvartalne rezultate koji su nadmašili predviđanja Vall Streta, javlja AFP. 

Iger se vratio na mjesto izvršnog direktora u novembru prošle godine nakon dvogodišnjeg mandata Boba Čapeka.

Kompanija je rekla da je smanjenje radnih mjesta dio ciljane uštede od 5,5 milijardi dolara u cijeloj kompaniji. Od 1. oktobra Dizni je zapošljavao 220.000 ljudi, od kojih je oko 166.000 radilo u SAD-u, a 54.000 u inostranstvu.

U izjavi, Iger je rekao da Dizni kreće u "značajnu transformaciju" za koju uprava vjeruje da će dovesti do poboljšane profitabilnosti u poslovanju streaminga.

"Kompanija, koja posjeduje Star Vars, Marvel i Piksar, više će se usredotočiti na svoje temeljne brendove i franšize", rekao je Iger.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije