Tržište

Đokić: Ostvareni zacrtani ciljevi u 2017. godini

Đokić: Ostvareni zacrtani ciljevi u 2017. godini
Foto: N.N. | Đokić: Ostvareni zacrtani ciljevi u 2017. godini

BANJALUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da je u ovoj godini ministarstvo koje predvodi ispunilo program rada i da su potpisani značajni ugovori, među kojima i o realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane /TE/ "Gacko dva" čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu KM.

"Ostvarili smo sve za šta smo smatrali da je od značaja za politiku Vlade Republike Srpske. Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, koje pokriva najveći dio privrednog sektora, je u tom smislu dalo doprinos", rekao je Đokić.

On je istakao da je u ovoj godini bilo važno da Ministarstvo sarađuje sa socijalnim partnerima - Unijom udruženja poslodvaca, Privrednom komorom i Savezom sindikata Republike Srpske, s ciljem podizanja nivoa industrijske proizvodnje.

"U podizanju nivoa industrijske proizvodnje ostvarili smo vidljive rezultate, čime doprinosimo povećanju bruto domaćeg prozvoda. Razvijamo i interes stranih investitora prema Srpskoj, a podstičemo, pomažemo i podržavamo domaće privrednike i investitore", dodao je Đokić.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini se intenzivno radilo na realizaciji strateških planova izgradnje velikih energetskih objekata.

"To se odnosi na izgradnju TE `Gacko dva`, hidroelektrana `Dabar i `Buk Bijela`. Očekujemo da ćemo u narednoj godini imati konkretnu realizaciju brojnih aktivnosti koje će se odnositi na ove projekte", kaže Đokić.

On je naveo da su, nakon gasifikacije, stvoreni bolji uslovi za rad Rafinerije nafte u Brodu.

Đokić je podsjetio da su vršilac dužnosti direktora banjalučkog preduzeća "Gas-Res" Slobodan Puhalac i predsjednik Upravnog odbora ruskog preduzeća "Gasprom SPG Tehnologije" Aleksej Konstantinovič Kahidze potpisali juče sporazum i pismo namjere o formiranju zajedničkog preduzeća, što je od ogromnog značaja jer će biti obezbijeđena energetska sigurnost.

On je podsjetio da su oblasti rudarstva u ovoj godini uvedeni novi koncesionari, te povećan obim sredstava.

"Ovo je rezultat rada svih mojih saradnika u Ministarstvu, ali i razumijevanja Vlade Republike Srpske", zaključio je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije