Tržište

Dnevno stiže 20.000 koverata za nagradnu igru "10 računa izbroji"

Dnevno stiže 20.000 koverata za nagradnu igru "10 računa izbroji"
Foto: Ilustracija | Dnevno stiže 20.000 koverata za nagradnu igru "10 računa izbroji"

BANJALUKA - Nagradna igra "Deset računa izbroji, stan osvoji", koju je organizovala Vlada Republike Srpske s ciljem suzbijanja sive ekonomije, do sada je u potpunosti opravdala očekivanja, što govori i podatak da je do kraja prošle sedmice stiglo oko 430.000 koverata iz cijele Srpske, rekao je Srni član radne grupe za organizovanje nagradne igre Rade Šegrt.

Šegrt je dodao da je dnevni trend više od 20.000 koverata, tako da se očekuje da bi već ove sedmice ukupan broj pošiljki mogao da premaši pola miliona.

Prema njegovim riječima, prvo izvlačenje biće održano 22. septembra u direktnom prenosu na Radio-televiziji Republike Srpske, drugo je sedam dana kasnije, pa sve do 13. oktobra kada će biti izvučen dobitnik i posljednjeg stana.

Šegrt je napomenuo da koverte koje stignu u prvom krugu, do 22. septembra, učestvuju i u svim narednim, te da se mogu slati sve do posljednjeg kruga izvlačenja.

On kaže da je posebno dobro to što se kroz cijelu kampanju građanima objašnjava značaj organizovanja nagradne igre, odnosno da onog trenutka kada uzmu fiskalni račun presijecaju se tokovi sive ekonomije i sav promet koji se evidentira putem fiskalnih kasa ulazi u legalne tokove, a kasnije ta sredstva završavaju ulaganjima u obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu.

Šegrt dodaje da su u Ministarstvu finansija Republike Srpske, koje je nosilac aktivnosti u ime Vlade, na pravi način prepoznali nagrade koje bi mogle biti najzanimljivije građanima, a to su stanovi u Banjaluci.

Kako je naglasio, trošak poreza na dobitak stana, koji bi u ovom slučaju iznosio 30 odsto vrijednosti, snosiće Vlada Srpske, tako da srećni dobitnici neće biti izloženi dodatnom trošku.

Šegrt je napomenuo da je Notarska komora Srpske dala doprinos nagradnoj igri na taj način što će snositi troškove prepisa i knjiženja stana.

Osim fiskalnih računa, naveo je on, u nagradnoj igri se mogu slati i slipovi koji se dobiju plaćanjem platnim karticama jer je cilj Vlade Srpske da se promoviše i taj vid bezgotovinskog plaćanja.

"Svaka transakcija obavljena platnom karticom je legalna i taj put novca se prati i oporezuje na adekvatan način, tako da on ne može završiti u sivim tokovima. Upravo iz tog razloga je i 'Master kard', kao globalna multinacionalna kompanija, podržao ovu nagradnu igru", pojasnio je Šegrt.

On kaže da je nagradna igra ovakvog tipa uobičajena praksa u Evropi i zemljama okruženja jer je cilj da se edukacijom i pozitivnim sankcijama građani motivišu da uzimaju račun.

"Uzimanje računa je zakonska obaveza, ali je mnogo efikasnije da se ljudi pozitivno motivišu da traže fiskalni račun, a ne da im se prijeti kaznom", rekao je Šegrt.

On je dodao da ne postoji nijedna pošta u Srpskoj iz koje nisu stizale koverte, što govori o teritorijalnoj zastupljenosti i o tome da je nagradna igra promovisana na pravi način.

Dodatne informacije građani mogu da pronađu na sajtu "www.10racuna.com".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije