Tržište

Dobit Ryanaira porasla za 40 odsto

Dobit Ryanaira porasla za 40 odsto
Dobit Ryanaira porasla za 40 odsto

Broj putnika u istom je periodu porastao za 13 odsto, uz prevezenih 58,1 miliona ljudi. Prihodi su istovremeno uvećani za 14 odsto, na 4,04 milijardi evra.

Neto dobit irskog vazduhoplovnog prevoznika Ryanaira skočila je gotovo 40 odsto u prvoj polovici tekuće poslovne godine zahvaljujući snažnoj potražnji, jakoj funti i uštedama na niskim cijenama goriva, javili su u ponedjeljak iz te niskobudžetne vazduhoplovne kompanije.

U prvih je šest mjeseci zaključno s septembromdobit Ryanaira nakon oporezivanja prema istom razdoblju prošle godine skočila za 37 odsto, na 1,09 milijardi evra, navodi se u izvještaju o rezultatima poslovanja.

Broj putnika u istom je razdoblju porastao za 13 odsto, uz prevezenih 58,1 miliona ljudi. Prihodi su istodobno uvećani za 14 odsto, na 4,04 milijardi evra.  

Iz Ryanaira poručuju da su na putu prema ostvarivanju gornje vrijednosti prognoziranog raspona neto dobiti od 1,175 milijardi do 1,225 milijardi evra za cijelu poslovnu godinu, koja u toj kompaniji završava krajem marta iduće godine. 

"Imali smo uspješno ljeto zbog vrlo rijetke kombinacije povoljnih faktora, uključujući snažnu funtu, nepovoljne vremenske prilike u sjevernoj Europi, nepromijenjene kapacitete u sektoru i daljnje uštede u stavci troškova goriva", kazao je izvršni direktor Michael O'Leary.

U kompaniji izdvajaju i program "Uvijek bolje" usluge za klijente, koji je potaknuo veće rezervacije, veću popunjenost i ubrzanje rasta saobraćaja putnika. Za ovu godinu sada najavljuju i rekordnih 105 miliona prevezenih putnika, čime je podignuta njihova ranija prognoza od prije samo mjesec dana prema kojoj su očekivali 104 miliona putnika. 

Što se tiče prognozi za budućnost, O'Leary sada poručuje da do 2024. godine planiraju dosegnuti zacrtanih 180 miliona prevezenih putnika godišnje. Ranijim prognozama predviđana je brojka od 160 miliona putnika.

Izvršni direktor dodaje i da nižim troškovima u stavci goriva planiraju uštedjeti 430 miliona evra u idućoj godini.

Ryanair je potvrdio da će ovoga mjeseca dioničarima isplatiti posebnu dividendu u ukupnom iznosu 398 miliona evra nakon što su nedavno International Airlines Groupu (IAG) prodali svoj udjel u irskoj konkurentskoj kompaniji Aer Lingus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije