SP Qatar 2022.

Tržište

Dogovoreno smanjenje dnevne proizvodnje za dva miliona barela

Dogovoreno smanjenje dnevne proizvodnje za dva miliona barela
Foto: N.N. | Dogovoreno smanjenje dnevne proizvodnje za dva miliona barela
Agencije

BEČ - Organizacija proizvođača i izvoznika nafte i njihovi saveznici, OPEK plus postigli su danas saglasnost oko većeg od očekivanog smanjenja dnevne proizvodnje nafte.

 

Saudijska Arabija saopštila je danas da je smanjenje dnevne proizvodnje od dva miliona barela bilo neophodno kao odgovor na rast kamatnih stopa na Zapadu i slabljenje globalne ekonomije.

Saudijska Arabija je odbacila kritike da ovom odlukom favorizuje Rusiju, koja je dio OPEK plus, i navodi da se Zapad često vodi "arogancijom bogatih" u svojim kritikama grupaciji.

Bijela kuća je saopštila da će američki predsjednik DŽozef Bajden nastaviti da procjenjuje da li će na tržište osloboditi dalje količine nafte iz strateških rezervi radi smanjenja cijena.

"Predsjednikk je razočaran kratkovidom odlukom OPEK plus za smanjenje kvota dnevne proizvodnje dok se globalna ekonomija suočava sa negativnim uticajem ruske specijalne operacije u Ukrajini", navodi se u saopštenju.

Analitičari navode da bi današnja odluka o smanjenju dnevne proizvodnje nafte mogla donijeti oporavak cijena nafte na svjetskom tržištu koje su pale na oko 90 dolara po barelu sa 120 dolara koliko su bile prije tri mjeseca.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak danas je prisustvovao sastanku OPEK plus u Beču. On nije pod sankcijama EU.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije