Tržište

Dolar blago skliznuo, evro na petogodišnjem minimumu

Dolar blago skliznuo, evro na petogodišnjem minimumu
Foto: Pexels | Dolar blago skliznuo, evro na petogodišnjem minimumu

Dolar se blago povukao danas sa 20-godišnjeg maksimuma, ali će april ipak završiti s najvećim mjesečnim rastom u deceniji, podstaknut opkladama tržišnih aktera da će američka referentna kamata biti znatno povećana, ali i njihovom zabrinutošću za privredni rast Evrope i Kine.

Američka valuta je bilježila rast svake nedjelje u aprilu, pri čemu je ove sedmice, preciznije u četvrtak, uzletjela prema japanskom rivalu na više od 130 jena prvi put od 2002. godine, nakon odluke Banke Japana (BOJ) da ostane pri svojoj politici super niskih prinosa.

Prema posljednjim raspoloživim podacima sa tržišta, jen se danas trguje na nivou od 130,53 jena za dolar, dok je u četvrtak pao na 131,25 za dolar posle saopštenja BOJ-a da će svakodnevno kupovati neograničene količine obveznica ako bude potrebno. Jen je u aprilu izgubio skoro 7 posto vrijednosti prema dolaru, što je njegov najgori mjesec od novembra 2016, izvještava Rojters.

Dolarski indeks, koji je nakon pada jena dostigao najviši nivo u posljednje dvije decenije od 103,93 poena, spustio se danas na 103,40 bodova, a u ovom mjesecu je ojačao za više od 5,1 odsto. Ukoliko se održi na tom nivou, to će biti njegov najveći mjesečni dobitak od maja 2012.

Evro, koji je u četvrtak potonuo na 1,05 dolara prvi put u poslednjih pet godina, menja se prema posljednjim podacima na nivou od 1,0526 dolara. Trgovina na azijskoj sesiji ne smanjena zbog državnog praznika u Japanu.

Evro je pao prema dolaru samo u aprilu za približno 5 procenata, dok je od početka rata u Ukrajini 24. februara izgubio skoro 7 posto vrijednosti u odnosu na dolar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije