Tržište

Dolar ojačao prema rivalskim valutama

Dolar ojačao prema rivalskim valutama
Foto: Pexels | Dolar ojačao prema rivalskim valutama
Tanjug

Dolar je nastavio danas da jača prema glavnim rivalskim valutama uoči objave izvještaja o zapošljavanju u SAD, koji bi mogao da podstakne Federalne rezerve (FED) na veće podizanje kamatne stope, za 50 baznih poena sljedećeg mjeseca.

Jačanju američke valute doprinjeo je i njen status "sigurnog utočišta", pošto vlada neizvjesnost u pogledu uspjeha mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine koji treba da budu nastavljeni kasnije danas.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke vlaute prema korpi šest rivala, uključujući evro i jen, porastao je za 0,15 posto na 98,465 poena, nakon rasta od 0,50 procenata u četvrtak, izvještava Rojters.

Ranije, sredinom ove nedjelje, dolar se spustio na četvoronedjeljni minimum od 97,681 poena nakon jednomjesečnog uspona na najviši nivo u posljednjih više od devet mjeseci na 99,415 poena.

Ekonomisti predviđaju da će izvještaj američkog Ministarstva rada o zapošljavanju pokazati danas da je prošlog mjeseca otvoreno blizu pola miliona radnih mjesta u SAD, da je stopa nezaposlenosti opala i da je rast plata ubrzan.

Prema japanskoj valuti, dolar je porastao danas za 0,75 odsto na 122,585 jena, prvi put poslije četiri dana. Dolar je prema jenu u plusu od 0,40 posto ove nedjelje, čime je povećao dobitak na 6,5 procenata u posljednje tri nedjelje.

Evro je potonuo na 1,10655 dolara, nakon oštrog pada na prethodnoj sesiji sa jednomjesečnog maksimuma od 1,11850 dolara, pošto je optimizam u pogledu rusko-ukrajinskih mirovnih pregovora iščileo. Uprkos tome, jedinstvena valuta je na nedjeljnom nivou u plusu za 0,77 procenata.

Britanska funta je takođe pala, spustivši se za 0,10 odsto na 1,31300 dolara, pri čemu je u gubitku za 0,39 procenata prema američkoj valuti u odnosu na prošlu sedmicu.

Na kripto tržištu, bitcoin je oslabio za 1,75 posto na 44.722,18 dolara. Najveća svjetska kriptovaluta je ove nedjelje ukupno pala za 4,57 procenata, nakon što je u ponedjeljak dostigla 48.234 dolara, prvi put od početka ove godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije