Tržište

Dolar oslabio, neizvjesnost u vezi pregovora između SAD-a i Kine

Dolar oslabio, neizvjesnost u vezi pregovora između SAD-a i Kine
Foto: Ilustracija | Dolar oslabio, neizvjesnost u vezi pregovora između SAD-a i Kine

LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošle sedmice oslabio prema košarici valuta, nakon dvije sedmice rasta, a trgovalo se vrlo oprezno zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga 0,4 posto, na otprilike 97,85 bodova.

Pritom je kurs evra prema dolaru porastao 0,4 posto, na 1,1060 dolara.

Američka valuta je oslabila i u odnosu na japansku, za 0,8 posto, pa je njena cijena skliznula na 108,60 jena.

Na valutnim tržištima prošle sedmice je vladao oprez zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Iz Vašingtona su gotovo svakodnevno stizale poruke da je parcijalni trgovinski dogovor s Pekingom vrlo blizu, što je pozitivno uticalo na valute koje su osjetljivije na razvoj situacije na globalnom trgovinskom planu.

Poruke iz Vašingtona podržavale su nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta obje privrede. No, kako nema nikakvih detalja o mogućem sporazumu i kako mediji pišu da Peking traži ukidanje carina kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi sporazuma, na tržištima je vladao oprez.

Zbog toga je vrijednost dolara prema košarici valuta u petak ujutro skliznula na 97,35 bodova, najniži nivo u mjesec dana. Međutim, do kraja dana dolar se oporavio zahvaljujući boljem nego što se očekivalo izvještaju o zapošljavanju u SAD-u, koje ukazuje na znatan rast najveće svjetske privrede, zbog čega nema razloga za daljnje smanjenje kamatnih stopa američke središnja banke.

U petak je, naime, objavljeno da je u novembru u SAD-u broj zaposlenih porastao za 266.000, znatno više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,5 posto, najniži nivo od 1969. godine.

Iduće sedmice se održava posljednja sjednica čelnika američke centralne banke u ovoj godini. Ne očekuju se nikakve promjene u monetarnoj politici jer privreda solidno raste i jer je Fed već u tri navrata ove godine smanjio ključne kamatne stope, prenosi SEEbiz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije