Tržište

Dolar oslabio prema evru, očekuje se smanjenje kamata Feda

Dolar oslabio prema evru, očekuje se smanjenje kamata Feda
Foto: Ilustracija | Dolar oslabio prema evru, očekuje se smanjenje kamata Feda
Fena

Na svjetskim valutnim tržištima američki je dolar prošloge sedmice oslabio je prema evru jer se očekuje da će Fed zbog slabosti privrede u oktobru, već treći put ove godine, smanjiti kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloge sedmice 0,5 odsto, na 98,30 bodova.

Pritom je kurs evra prema dolaru porastao 0,5 odsto, na 1,1040 dolara.

Ipak, dolar je ojačao u odnosu na japansku valutu, i to za 1,3 odsto, pa je njegova cijena dosegla 108,30 jena, prenosi SEEbiz.

Japanski jen, valuta-utočište u koju investitori sklanjaju kapital u nestabilnim vremenima na gospodarskom i političkom planu, oslabio je zbog jačanja sklonosti ulagača prema riziku nakon što su SAD i Kina postigli parcijalni trgovinski sporazum.

U petak je predsjednik SAD Donald Tramp objavio da je sa zamjenikom predsjednika kineske vlade Liu Heom dogovorio prvu fazu trgovinskog sporazuma koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva.

Preliminarni djelimični sporazum velik je korak prema rješenju trgovinskog rata između dva najveća svjetska gospodarstva, koji traje 15 mjeseci i koji je pogodio svjetska financijska tržišta, poremetio proizvodnju i usporio rast globalnog gospodarstva.

Kina i SAD blizu su završetka trgovinskog rata, a trebaće do pet tjedana da se sporazum napiše, kazao je Trump novinarima nakon razgovora sa Heom.

Američki ministar finansija kazao je, pak, kako SAD neće povećati carine na 30 odsto, s prijašnjih 25 odsto, na oko 250 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz, što je trebalo stupiti na snagu u utorak.

Američka je valuta, pak, oslabila u odnosu na evro jer se zbog naznaka usporavanja rasta američkog gospodarstva očekuje da će središnja banka Feda već ovoga mjeseca dodatno smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 odstotnih bodova, već treći put ove godine.

Pojedini analitičari smatraju da bi, osim u listopadu, Fed mogao smanjiti kamate još jednom do kraja godine, ukupno četiri puta u ovoj godini.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije