Tržište

Pratite nas na Google news

Dolar pao nakon objave FED-ovog paketa mjera od 2,3 biliona $

Dolar pao nakon objave FED-ovog paketa mjera od 2,3 biliona $
Foto: Ilustracija | Dolar pao nakon objave FED-ovog paketa mjera od 2,3 biliona $
Tanjug

Dolar je danas na putu da uknjiži nedjeljni gubitak jer je splasnula tražnja investitora za sigurnim aktivama, nakon objave ogromnog novog paketa podrške američkih Federalnih rezervi za mala preduzeća, kao i zbog signala o usporavanju širenja virusa Covid-19.

Funta je porasla prema dolaru i evru, pošto su tržišta odahnula poslije vijesti da je britanski premijer Boris Džonson izašao sa odjeljenja intenzivne njege gde je bio hospitalizovan zbog pogošanja simptoma korona virusa, izvještava Rojters.

Britanska valuta se danas stabilizovala prema dolaru na 1,2465 dolara, dok na nedjeljnom nivou bilježi dobitak od 1,6 procenata prema američkom rivalu, a takođe je na putu da registruje treći uzastopni nedjeljni rast prema evru.

Valute zemalja proizvođača nafte takođe su ojačale prema dolaru, mada na tržištima još uvijek provijavaju sumnje da li će sporazum između OPEK-a i njegovih saveznika o rekordnom smanjenju proizvodnje "crnog zlata”" biti dovoljan da neutrališe pad svjetske potražnje za gorivom.

Apetit investitora za rizikom se ove nedjelje kontinuirano poboljšavao usljed preliminarnih signala da pandemija u američkim i evropskim žarištima usporava, ali su neki analitičari ostali oprezni budući da se vrlo malo zna o korona virusu i imajući u vidu ogromne ekonomske štete od epidemije na globalnom nivou.

Dolar je prema evru zaključen, prema podacima sa elektronske platforme EBS, na nivou od 1,0941 dolara za evro, pri čemu je na nedjeljnom nivou pao za 1,3 procenta.

Američka valuta je prema švajcarskom franku ove nedjelje pala za 1,1 posto, a noćas se trgovala po kursu od 0,9657 franka.

Trgovanje je znatno oslabilo tokom noći po azijskom vremenu, jer su finansijska tržišta u Australiji, Hong Kongu, Singapuru, Britaniji i Sjedinjenim Državama zatvorena zbog praznovanja Velikog petka.

U odnosu na japanski jen, dolar se trgovao na nivou od 108,41 jena, Na nedeljnom nivou nije beležio veća pomeranja prema japanskoj valuti jer su zabrinutost zbog porasta broja zaraženih koronavirusom i uvođenje vanrednog stanja u Japanu smanjili tražnju za jenom.

U kontinentalnoj Kini, juan je napredovao prema dolaru ove sedmice za 0,8 procenata, pošto iz ove zemlje već danima stižu izveštaji o padu novih slučajeva korona virusa.

Australijski dolar AUD = D3, koji je veoma osjetljiv na apetit investitora za rizikom zbog visoke zavisnosti Australije od Kine i svjetske robne trgovine, skočio je ove nedjelje za 6,0 procenata u odnosu na američki dolar, što ukazuje na opadanje stresa na globalnim tržištima.

Prema američkoj valauti su ove sedmice ojačali i kanadski dolar, norveška kruna i ruska rublja, izveštava Rojters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije