Tržište

Dolar se oporavio, evro pao

Dolar se oporavio, evro pao
Foto: Ibrahim Boran/Unsplash | Dolar se oporavio, evro pao

SINGAPUR – Dolar se oporavio danas prema konkurentskim valutama nalon što je član Borda guvernera Federalnih rezervi (FED) Kristofer Voler izjavio da centralna banka SAD neće ublažiti bitku protiv inflacije, što je navelo dio investitora da procijene da je nagla rasprodaja prošle nedjelje vjerovatno bila pretjerana.

Dolarski indeks, koji je prošle sedmice zabilježio najgoru nedjelju u posljednjih skoro dvije i po godine s padom od čak 4,0 posto, porastao je jutros na azijskom trgovanju prema korpi vodećih rivala za 0,234 odsto na 106,960 poena, nakon što je u petak dotakao tromjesečni minimum od 106,27 poena, prenosi Rojters.

Istovremeno, rast bilježe i globalne berze akcija jer su se investitori okrenuli ulaganjima u rizičniju imovinu u nadi da niža oktobarska međugodišnja inflacija u SAD od očekivane, koja je objavljena u četvrtak, znači da bi FED-a mogao da bude manje agresivan s podizanjem referentne kamate.

Međutim, Voler je u nedjelju izjavio da je prošlosedmični pokazatelj o inflaciji "samo jedan od podataka" koje treba pratiti i da će biti potrebno još mnogo sličnih podataka da bi se ubjedljivo potvrdilo da inflacija usporava, mada je priznao da bi FED sada mogao da počne da razmišlja o sporijem tempu podizanja stope.

Britanska funta je danas pala za 0,74 procenta na dnevnom nivou na 1,1747 dolara, nakon što je na prethodne dvije sesije zabilježila rast od 4,0 odsto uoči predstojećeg jesenjeg izvještaja britanskog ministra finansija Džeremija Hanta, koji će, kako se očekuje, predložiti povećanje poreza i smanjenje potrošnje.

Japanski jen je takođe izgubio 0,60 posto vrijednosti prema dolaru na 139,63 jena, dok je evro oslabio za 0,47 procenata na 1,0303 dolara.

Na kripto berzama se nastavljaju snažni pritisci i previranja poslije kolapsa mjenjačnice FTX, čiji je izvorni token, FTT, potonuo za još 7,6 posto na 1,31 dolar, pri čemu je za mjesec dana izgubio skoro 95 odsto vrijednosti.

Bitkoin je takođe u padu za 2,2 procenta i trguje se za manje od 16.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije