Tržište

Pratite nas na Google news

Dolar slabi i dalje, cijene nafte padaju

Dolar slabi i dalje, cijene nafte padaju
Foto: Ilustracija | Dolar slabi i dalje, cijene nafte padaju
Tanjug

LONDON - Američki dolar je nastavio danas silazni trend na tržištima valuta zbog agresivnog ublažavanja monetarne politike Federalnih rezervi, cijene nafte su takođe na nizbrdici, a popuštaju i cijene zlata, što je neuobičajeno u kriznim vremenima.

Dolarski indeks, koji prati kretanje američke prema korpi šest vodećih svjetskih valuta, spustio se jutros na 100,78 poena sa jučerašnjeg nivoa od 101,55 bodova, prema izvještaju "Reutersa".

Dolar je oslabio prema japanskom jenu za 0,4 procenta na 110,70 jena u odnosu na prethodni dan kada se trgovao na nivou od 111,15 jena za dolar.

Evro je ojačao prema američkoj valuti sa jučerašnjeg nivoa od 1,0795 dolara na 1,0915 dolara danas.

Nasuprot tome, australijski dolar je zabilježio gubitak i zaključio trgovanje u padu prema američkom rivalu za 0,6 odsto, na 0,5924 dolara, a prema jenu je pao za 1,0 procenat.

Cijene nafte su skliznule danas jer je strah od pada tražnje nadjačao optimizam investitora u pogledu podsticajnih ekonomskih paketa koje donose vlade širom svijeta.

Američka "laka" nafta WTI je potonula za 30 centi na 24,19 dolara po barelu, a cijena fjučersa sjevernomorske nafte "brent" je pala za 0,5 odsto, na 27,26 dolara.

Gubitak vrijednosti bilježi i zlato jer su, kako kažu analitičari, investitori povećali prodaje kako bi došli do gotovinskih sredstava zbog neizvjesnosti vezanih za pitanje koliko će "koronakriza" trajati.

Cijena zlata je pala za 0,7 odsto na 1.602 dolara po unci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije