Tržište

Dolar u usponu, evro poljuljan, juan se oporavio

Dolar u usponu, evro poljuljan, juan se oporavio
Foto: Ilustracija | Dolar u usponu, evro poljuljan, juan se oporavio

LONDON - Dolar je ojačao prema rivalskim valutama danas, jer se trgovci pripremaju da čuju nove podatke o inflaciji u SAD, koji bi mogli da ubrzaju odluku Federalnih rezervi (FED) o podizanju kamatne stope iduće godine, dok se kineski juan stabilizovao nakon velikog pada na prethodnoj sesiji.

Evro, koji je ranjiv na potencijalno povećanje referentne kamate FED-a, naročito ako kamate Evropske centralne banke zaostanu za američkim, pao je u četvrtak za 0,4 posto i na jutrošnjem ranom evropskom trgovanju se mijenjao na nivou od 1,129 dolara, nedaleko od njegove najniže vrijednosti zabilježene u ovoj godini od 1,1186 dolara, prenosi Rojters.

Dolarski indeks je ojačao prema korpi šest glavnih valuta na 96,255 poena uoči današenje objave pokazatelja o američkoj inflaciji, i na putu je da završi sedmu uzastopnu nedjelju rasta.

Tržišni analitičari procjenjuju rast potrošačkih cijena u SAD na 6,8 odsto na godišnjem nivou, a mogući neočekivani pokazatelj iznad tog nivoa tumače kao razlog više da FED u većoj mjeri smanji program podsticaja i krene ranije s podizanjem kamata.

Danas treba da budu objavljeni i podaci o povjerenju potrošača u SAD, koje bi, ako su ostali na visokom nivou, mogli da nagovijeste nov pritisak na cijene u predstojećem periodu.

Kineski juan je u četvrtak pao na kontinentalnim i primorskim tržištima nakon što je Narodna banka Kine (PBOC) podigla nivo obavezne devizne rezerve po drugi put od juna, a bio je pod dodatnim pritiskom i zbog nižeg raspona srednjeg kursa od očekivanog koji je utvrdila centralna baka.

Ipak, pojačana kupovina juana od strane kompanija koje su tokom pandemije napravile ogromnu zalihu dolara dovela je danas do malog oporavka na 6,3650 juana po dolaru, što analitičari vide kao znak da bi kineska valuta mogla da se stabilizuje.

Na berzama u priobalnoj KIni, juan se trgovao danas po kursu od 6,3717 za dolar, na nakon što je u četvrtak zabilježio najveći pad od maja 2018.

Japanski jen je blago oslabio na 113,58 jena za dolar.

Britanska funta je takođe skliznula prema američkoj valuti za 0,1 procenat na 1,3214 dolara, krećući se prema najnižem nivou u ovoj godini od 1,3161 dolara koji je dotakla ove nedjelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije