Tržište

Dolar u zaletu, funta skliznula na minimum

Dolar u zaletu, funta skliznula na minimum
Foto: N.N. | Dolar u zaletu, funta skliznula na minimum

Američki dolar značajno je ojačao u odnosu na druge valute i dostigao je dvonedjeljni maksimum.

Snažni ekonomski podaci ponovo naveli investitore na razmišljanje da će Federalne rezerve (FED) vjerovatno zvučati pomirljivo i na ovonedjeljnom sastanku o monetanoj politici.

Podaci o maloprodaji u SAD-u, objavljeni u petak, smanjili su ionako već male šanse za dodatnim korekcijama kamate ove nedjelje i uticali na jačanje dolara, mada predsjednik FED-a, Džerom Pauel, ima fundamente za smanjenje kamatnih stopa kasnije ove godine.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost dolara u odnosu na korpu šest valuta, zabilježio je dvonedjeljni maksimum od 97,603 poena, što je neznatno više u odnosu na prethodni dan.

Evro je registrovao male promjene, i trgovao se na nivou od 1,1213 dolara, budući da investitori očekuju obraćanje kreatora monetarne politike sa sastanka Evropske centralne banke u Sintri, u Portugalu, kao i podatke o inflaciji u eurozoni, koji će biti objavljeni danas.

Dolar je ojačao u odnosu na japanski jen za 0,5 procenata na 108,63 jena.

Funta je skliznula na minimum od 1,2573 dolara, što je najslabiji nivo od januara i kreće se ka najnižoj vrijednosti u 2019. godini.

(Bankar.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije