Tržište

Duvanari na protestima: UIO nam guši proizvodnju

Duvanari na protestima: UIO nam guši proizvodnju
Foto: Srna | Duvanari na protestima: UIO nam guši proizvodnju

​BIJELJINA - U koloni od 50 traktora proizvođači i organizatori prodaje duvana danas su na protestima u Semberiji i Posavini na simboličan način poslali poruku protiv dodatnog PDV-a koji im na osnovu pretpostavljene proizvodnje naplaćuje Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH).

"UIO, sram vas bilo, izvršili ste konfiskaciju proizvodnje duvana", jedna je od poruka učesnika protesta, koji su pozvali Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, da zaštiti domaću poljoprivrednu proizvodnju, poručujući: "Mile, zaštiti resurse za proizvodnju duvana, vole te Semberija i Posavina".

"Pustite nas da radimo na našoj zemlji, a vi idite u Njemačku", poručili su duvanari odgovornima u UIO.

Tvrde da je UIO izvršio konfiskaciju proizvodnje duvana, te da ova uprava guši proizvodnju te biljke. Naveli su i da će zbog mjera koje je uveo UIO, ukoliko se ne uvaže zaključci sa protestnog skupa, biti prinuđeni da otkažu narudžbe sjemena duvana za 2020. godinu, te organizovati novi protestni skup ispred sjedišta UIO u Banjaluci.

Svetozar Mihajlović, savjetnik u preduzeću "Duvan" Bijeljina, kompanije koja je organizator proizvodnje duvana sa stotinak kooperanata i prosječnom godišnjom proizvodnjom od 400 tona, kazao je da UIO BiH primjenjuje jedinstveni način obračuna poreza za organizatore proizvodnje i proizvođače duvana.

"To nije način obračuna poreza, to je konfiskacija imovine i gušenje proizvodnje. Takva situacija prisutna je već godinama u Hercegovini, gdje nema niti jedan organizator proizvodnje duvana i sva je proizvodnja na crnom tržištu", rekao je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, sličnu sudbinu će doživjeti i organizatori proizvodnje u Semberiji.

"UIO nas tereti da smo zajedno sa proizvođačima sakrili dio proizvodnje. Dalje nas terete da nismo vršili pretrese proizvođača, mada to i nije u našoj nadležnosti", objasnio je Mihajlović.

Istakao je da po trećem osnovu organizatore proizvodnje terete da su duvan prodavali fiktivnim kupcima.

"Mi smo sve potrebne podatke o prodaji duvana dostavili, ali UIO tvrdi da te navodno fiktivne firme nisu platile PDV, te nas tjeraju da plaćamo PDV umjesto njih", zaključio je Mihajlović.

U UIO su rekli da su u toku drugostepeni upravni postupci kod četiri obveznika, organizatora proizvodnje duvana, i to "Bosanac" d.d. Orašje, "Duvan" a.d. Bijeljina, "Duhan" d.d. Gradačac, i "PZ Obudovac" sa p.o. Obudovac/Šamac.

"Kod pomenutih obveznika inspektori UIO su u kontrolama utvrdili razrez poreske obaveze u ukupnom iznosu od 1.254.869 KM. Radi se o obavezi po osnovu PDV-a, koja nije obračunata i plaćena u kontrolisanom periodu", kazali su u UIO.

Navode da je naknadna obaveza utvrđena po osnovu razduženja veće količine duvana fiktivnim kupcima, te po osnovu više isporučenog sadnog materijala - skrivena proizvodnja, po osnovu manje otkupljenog - predatog duvana, kao i po osnovu prenosa sredstava za proizvodnju proizvođačima duvana koji nisu obveznici PDV-a.

"Žalbe organizatora proizvodnje duvana se  trenutno rješavaju u drugostepenim upravnim postupcima u UIO", saopštili su u UIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije